lauantai 3. tammikuuta 2015

Taivaallista! - Croissants aux amandes eli mantelicroissantit




Uusi vuosi alkoi hyvin ja herkullisesti. Veljeni perhe oli meillä yökylässä, ja aamulla brunssipöytä notkui yhdessä valmistamistamme herkuista. Minä vastasin croissants aux amandesien eli mantelicroissantitien valmistamisesta. Olen hyvin ihastunut pikkuisen Patisserie Petitpasin mantelicroissantteihin, joita saa onnekseni (tai epäonnekseni) kulman takaa Anton & Antonista

Uuden vuoden kunniaksi päätin valmistaa näitä herkkuja itse. Loppujen lopuksi ne valmistuivat yllättävän helposti, ja maku oli taivaallinen.

Nämä hurmaavan herkulliset mantelicroissantit poistavat sunnuntaiaamiaisten ja -brunssien ainaisen pulman: mieli tekisi croissantteja, mutta päivänvahoja ei syö susikaan (joskin pakastealtaasta löytyy aika hyviä Pirkan esipaistettuja voisarvia). Mantelicroissantit nimittäin valmistetaan juuri päivänvanhoista croissanteista, jotka ylevöitetään itsetehdyllä mantelikreemillä ja mantelilastuilla. Lopputuloksena on tavallistakin syntisempi ja sitäkin herkullisempi nautinto. 



Croissants aux amandes eli mantelicroissantit

6 suurta tai 8 pientä päivänvanhaa croissanttia

sokeriliemi

3 rkl sokeria
2 dl vettä
1 vaniljatangon siemenet

mantelikreemi

1 dl sokeria
hyppysellinen suolaa
1,5 dl kuorittuja manteleita
2 munaa
100 g voita

lisäksi

mantelilastuja
tomusokeria

Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Kiehauta sokeriliemen ainekset ja anna jäähtyä. Valmista mantelikreemi. Yhdistä mantelit, sokeri ja suola tehosekoittimessa, anna koneen käydä, kunnes mantelit ovat hienontuneet jauheeksi. Lisää voi ja sekoita tasaiseksi. Lisää munat ja sekoita vispilällä sakeaksi kreemiksi. Halkaise croissantit ja kasta ne sokeriliemeen suht nopeasti. Levitä pohjapalat leivinpaperilla vuoratulle pellille. Levitä päälle matelikreemiä ja nosta "hatut" paikoilleen. Levitä mantelikreemiä myös croissanttien päälle. Viimeistele mantelilastuilla. Paista 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes croissantit ovat saaneet vähän väriä. Anna jäähtyä ja viimeistele tomusokerilla.

8 kommenttia:

Jonna / suolaajahunajaa kirjoitti...

Oi joi, nämä näyttävät ihan taivaallisilta.
Sopiiko, että nostan nämä Hävikistä herkuksi Facebook-sivulle?

Selina kirjoitti...

Sopii ilman muuta, kiitos! Nämä ovat ehkä suorastaan vähän liian hyviä, koska saatan alkaa haluta näitä joka viikonloppu...

Jonna kirjoitti...

Teen sen heti huomenna, niin tämä hieno resepti ei jää huomiotta. Koukuttavia, luulisin.

Selina kirjoitti...

Kiitos, Jonna! Sitä parempi, mitä useampi saa mahdollisuuden koukuttua näihin :)

Anonyymi kirjoitti...

Ihanalta vaikuttaa! Mutta missä vaiheessa ja miten kreemiin laitetaan tuo voi? :)

Selina kirjoitti...

Voi hajamielisyyttäni! Voi lisätään ennen kananmunia. Nyt resepti on täydennetty, kiitos tarkkasilmäisyydestäsi!

Sirkku kirjoitti...

Oi, Selina! Olen niin onnellinen, että löysin ohjeesi täältä.
Viime viikolla Vironniemen hammaslääkäristä tullessa eksyimme tyttären kanssa Antonille ja ostimme "nälkäämme" mantelicroisantit. Kymmenvuotias tyttäreni oli samaa mieltä kanssani, että mitään näin hyvää leivonnaista emme ole ennen maistaneet. Minä tietysti aloin kuumeisesti pohtia, miten ihmeessä tuo herkku valmistetaan. Tämä kirjoituksesi tuo vastauksen pohdintoihini. Suurkiitos sinulle ja hyvää talven jatkoa!

Selina kirjoitti...

Hei Sirkku, on suuri ilo, että ohjeeni ilahduttaa sinua ja toivottavasti myös tytärtäsi! Tein näitä taas viikonloppuna ja menevät kyllä minunkin leivonnaislistani kärkipäähän. Hyvää talvejatkoa myös sinulle!