perjantai 9. tammikuuta 2015

Aasialaiset kanapullat & korianteridippi


Tämä helppo resepti on omiaan maistuvampaan arkeen. Mausteiset, aasialaiset kanapullat valmistuvat käden käänteessä ja myös korianteridippi on nopea valmistaa. Lapsille keitin lisukkeeksi jasmiiniriisiä, mutta me aikuiset söimme pullamme kiinankaalista, iduista, chilistä ja korianterista valmistetun salaatin kanssa. Kastikkeen valmistin kalakstikkeesta ja limenmehusta sekä ripauksesta ruokosokeria. Kaikki tarvittavat ainekset löytyivät ruokosokeria lukuun ottamatta Alepasta.

Tyypillisesti valmistan erilaiset aasialaiset lihapullat possusta, mutta tällä kertaa päädyin pyöräyttämään ne kanasta. Kuluneella viikolla on jälleen uutisoitu punaisen lihan epäterveellisyydestä. Syöpäjärjestöjen suosituksen mukaan punaista lihaa tulisi syödä enintään 300 g viikossa. Itselläni hyvä maku ja terveellisyys kulkevat käsi kädessä, maun ohjaamina. Syön nykyisin entistä enemmän kasvisruokaa, ja kala sekä kana maistuvat minulle punaista lihaa useammin, mutta en aio luopua lihansyönnistäkään. Sen verran kuitenkin pohdin ruokavalintojani, että silloin tällöin vaihdan resepteissäni possun kanaksi, ihan vain siksi, ettei 300 gramman kiintiö paukkuisi yli. Siipikarjan syömisellä kun ei ole todettu niin epäedullisia terveysvaikutuksia.

Lapsiperheille vielä vinkiksi, että ennen chilin lisäämistä jaoin lihapullamassan kahteen osaan ja tein lapsien versiosta vähemmän tulisen. Lisäksi jätin lasten dipistä chilin kokonaan pois.

Aasialaiset kanapullat & korianteridippi

Kanapullat

400 g kanan- tai broilerinjauhelihaa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl kalakastiketta
1(luomu)limen raastettu kuori
1 vihreä chili silputtuna (tai maun mukaan)
1,5 rkl hienonnettua tuoretta minttua
3 kevätsipulia hienonnettuna tai 1 pieni salottisipuli hienonnettuna
3 rkl hienonnettua tuoretta korianteria
peukalon pään kokoinen pala inkivääriä raastettuna

rypsiöljyä paistamiseen

Hienonna kaikki silputtavat ainekset hyvin hienoksi joko veitsellä tai tehosekoittimessa. Lisää mausteet jauhelihan joukkoon ja sekoita tasaiseksi massaksi. Pyörittele massasta pieniä lihapullia. Paista runsaassa öljyssä kypsiksi. Älä kuitenkaan ylipaista lihapullia, jotta ne säilyvät mehevinä.

Dippi

1 ruukku korianteria
1/2 vihreää chiliä tai maun mukaan
2 limen mehu
5 rkl kalakastiketta

Hienonna korianteri ja leikkaa chili viipaleiksi. Yhdistä ainekset ja anna mielellään maustua hetki ennen tarjoamista.


5 kommenttia:

Jonna / suolaajahunajaa kirjoitti...

Minäkään en olisi valmis luopumaan lihasta, mutta sen syömisen vähentäminen ei tunnu vahingoittaneen.

Selina kirjoitti...

Eipä ole vahingoittanut minuakaan. En ole koskaan syönyt lihaa ylenpalttisesti, mutta nykyään kroppa ilmoittaa haluavansa kasviruokaa, jos on mennyt liian lihapitoiseksi. Myös kala, äyriäiset ja linnut sopivat itselleni punaista lihaa paremmin.

Selina kirjoitti...

Eipä ole vahingoittanut minuakaan. En ole koskaan syönyt lihaa ylenpalttisesti, mutta nykyään kroppa ilmoittaa haluavansa kasviruokaa, jos on mennyt liian lihapitoiseksi. Myös kala, äyriäiset ja linnut sopivat itselleni punaista lihaa paremmin.

Anonyymi kirjoitti...

Pakko sanoa, että "kanan" (oletan että broilerin) syöminen ei ole kenties pahaksi kropalle, mutta on muutoin ihan super-epäeettistä. Kun kerran mietit kalakantojen eettisyyttäkin, suosittelen ottamaan selvää broilerien kasvatuksesta. Itse painiskelen nyt hyvin aktiivisesti tämän ongelman kanssa, kun ei kanaa joka paikasta saa ja hintavakin on. Toki sitten tuhat kertaa parempaa... -Elina

Selina kirjoitti...

Oikeassa olet, Elina! Olen tietoinen tehotuotetun broilerin ongelmista ja toivottanut Naapurin maalaiskanan ilolla tervetulleksi markkinoille, joskaan sitä ei kyllä aina ole hyvin saatavilla edes Helsingin isommista merketeista.

Oikein syöminen on perin vaikeaa, ja usein tulee "pyllistettyä toisaalle, kun kumartaa toisalle" (tehotuotettu broileri esim.kuormittaa vain vähän ympäristöä esim. luomunautaan verrattuna ja silti valitsen mieluummin sen naudan) . On tietysti ihan perusteltua odottaa, että jos ottaa kantaa yhteen asiaan, pitäisi ottaa kantaa moneen muuhunkin.

Omasta ostoskoristani löytyy paljon parantamisen varaa, vaikka pyrinkin itse valitsemaan eettisesti tuotettua lihaa ja vahvoista kalakannoista pyydettyä kalaa silloin kun sitä sitä syön. En halua esittää parempaa kuin olen, mutten myöskään halua täällä syyllistää ihmisiä heidän omista valinnoistaan. Meret ja niiden tila ovat sydäntäni erityisen lähellä ja olen halunnut sanoa niistä jokusen sanan.