torstai 1. syyskuuta 2016

Ilman valkoista sokeria - omena-kaurapaistos & kookoskermavaahtoa (G)

kookoskermavaahto, terveellinen omena-kaurapaistos, sokeriton omena-kaurapaistos

Parin viime vuoden aikana olen karsinut ruokavaliostani valkoista sokeria. En tehnyt tietoista päätöstä toimia näin, mutta eräänä päivänä huomasin, että sama sokeripussi oli nököttänyt kaapissamme kajoamatta iät ja ajat. 

Kevään keuhkokuume- ja mykoplasmakimaran aikana lopetin valkoisen sokerin syömisen pariksi kuukaudeskai kokonaan, mutta nyt en enää kaihda sitä fanaattisesti. Silloin kun ruoka sen sallii, käytän makeuttamisessa kuitenkin ensisijaisesti hunajaa, vaahterasiirappia, kookossokeria ja ksylitolia sekä taateleita tai banaania. 

On ollut jännä huomata, ettei valkoinen sokeri enää maistu suussani yhtä hyvältä kuin ennen. Samaa sanovat monet muutkin sokeria vähentäneet tai siitä kokonaan luopuneet. Lisäksi luonnollisemmissa makauttajissa tulee herkullisen maun kylkiäisenä myös hyvää tekeviä ravintoaineita.

Monessa ruoassa valkoisen sokerin korvaaminen ei ole minkään sortin kompromissi. Esimerkiksi tämä lapsuuden syksyt mieleeni tuova omena-kaurapaistos on kenties vieläkin herkullisempaa, kun sen makeuttaa valkoisen sokerin sijaan kookossokerilla ja vaahterasiirapilla. 

Karita Tykän Sokeriton-keittokirja on ollut minulle suureksi iloksi ja inspiraatioksi luonnollisesti sokerittomassa leivonnassa. Hänen mainiosta opuksestaan nappasin idean oheiseen kookoskermavaahtoon. Meillä se sai hymisevän hyväksynnän myös perinteisen vaniljakastikkeen vannoutuneilta kannattajilta. Lämmin suositus Sokerittomalle

vegaaninen kermavaahto, sokeriton kermavaahto, maidoton kermavaahto

Luontaisesti sokeriton ja gluteeniton omena-kaurapaistos & kookoskermavaahto

Omena-kaurapaistos

n. 1 kg kotimaisia, happamia omenia
1/2 rkl kanelia
1 tl vaniljajauhetta
2 rkl kookossokeria
2-3 rkl vaahterasiirappia (tai maun mukaan)

Kuorrutus

100 g voita
3 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
3 rkl kookossokeria

Pese ja kuivaa omenat. Paloittele ne uunivuokaan. Mausta kanelilla, vaniljajauheella, kookossokerilla ja vaahterasiirapilla.

Valmista kuorrutus. Sulata voi kattilassa. Sekoita joukkoon kaurahiutaleet ja kookossokeri. Levitä kuorrutus omenoiden päälle. Paista 200-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Tarjoa kookoskermavaahdon (ohje alla) kera. Toki vaniljakastikekin asiansa ajaa.

Kookoskermavaahto

1 tlk täysrasvaista kookosmaitoa
1 tl ksylitolia
0,5 tl vaniljajauhetta

Laita kookosmaito jääkaappiin vähintään 8:si tunniksi. Avaa purkki ja valuta neste erilliseen astiaan (sen voi käyttää esim. smoothieen). Kaavi paksu kookoskerma kulhoon. Mausta ksylitolilla ja vaniljajauheella. Vatkaa sähkövatkaimella vaahdoksi. Käytä kermavaahdon tapaan.


Ei kommentteja: