lauantai 17. tammikuuta 2015

Lähi-idän fattoush-salaatti


Fattoush-salaatti on arabialainen leipäsalaatti, joka valmistetaan paistetuista pitaleivän paloista, vihanneksista sekä yrteistä ja maustetaan tyypillisesti sumakilla, happaman kirpeällä mausteella, jota käytetään paljon Lähi-idän keittiössä.

Tutustuin ja tykästyin Fattoush-salaattiin pari vuotta sitten Sally Buteherin ihanan Vegestan-keittokirjan myötä. Buteherilta opin, että paistetut pitaleivänpalat kannattaa ravistella sumakin kanssa paperipussissa, jotta mauste levittyy niihin tasaisesti. 

Usein fattoush syödään ilman fetaa, mutta koska halusin salaatista ruokaisamman lisäsin sitä tällä kerralla mukaan. Jos sinulla sattuu olemaan kotona vähän kuivahtaneita pitaleipiä, käyvät ne tähän mainiosti. Fattoush onkin pitaleipähävikintorjuntaruokaa parhaimmillaan, joskin pitaleipähävikki lienee Suomessa olematonta...

Minulla on jälleen menossa jonkinlainen Lähi-idän ruokakausi. Sen myötä intoilen maustepuolella tällä hetkellä sumakista - enkä ole ainoa. Esimerkiksi Glorian ruoka & viini -lehden päätoimittaja Sanna Maskulin hehkutti sitä tuoreimman lehden pääkirjoituksessaan, ja Hesarin Laura Kaapro oli samankaltaisissa tunnelmissa  jo aikaisemmin oman Fattoush-salaattinsa ääressä.

Suomesta on kuitenkin verrattain vaikea löytää tätä erään sumakkikasvilajin marjoista jauhettua maustetta. Omani ostin Hauler Oriental Marketista, joka on muuttanut Hakaniemen metroasemalta Kaisaniemen metroasemalle (nettisivuille uutta osoitetta ei näemmä ole vielä päivitetty). Kuulemma myös osa Punnitse ja säästä -myymälöistä myy sumakkia. 

Eilen tosin opin, ettei kaupoissa myytävä sumakki ole itsekasvatettuun verrattuna juuri mistään kotoisin. Olin haastattelemassa lehtijuttua varten erästä iranilaista herraa, joka kertoi, että parhaaseen sumakkiin käytetään vain siementä ympäröivä ohut kuori, kun kauppojen versioihin jauhetaan mukaan myös mauton siemen. Mistähän tällaista ekstra priima -sumakkia saisi?

Fattoush-salaatti (kahdelle)

1 pitaleipä
tilkka öljyä
2 tl sumakkia
12 kalamataoliivia
1/2 kurkku
3 tomaattia
1/2 paprika
1 varsisellerinvarsi
3 rkl karkeasti hienonnettua tuoretta persiljaa 
3 rkl karkeasti hienonnettua tuoretta minttua 
1/2 makea sipuli
100 g lampaanmaitofetaa

Kastike
2 rkl sitruunanmehua
4 rkl oliiviöljyä
1/2 tl hienoa merisuolaa
iso hyppysellinen sumakkia
1/2 raastettu valkosipulinkynsi
mustapippuria myllystä

lisäksi 

pieni paperipussi (esimerkiksi käytetty hedelmä- tai leipäpussi)

Leikkaa pitaleipä reilun kokoisiksi suupaloiksi. Kuumenna öljy paistinpannussa ja paista leipäpalat molemmin puolin kullanruskeiksi. Jäähdytä hetki talouspaperin päällä. Laita sumakki paperipussiin. Lisää leipäpalat ja ravista pussia, jotta mauste levittyy tasaisesti. Kuutioi kurkku, tomaatit ja paprikat. Viipaloi varsiselleri ja hienonna sipuli. 

Sekoita kastikkeen ainekset pienessä kulhossa. Yhdistä kasvikset ja yrtit toisessa kulhossa. Kaada kastike salaattiin ja sekoita. Lisää leipäkuutiot ja oliivit. Murenna lopuksi fetajuusto joukkoon käsin.



2 kommenttia:

Jonna / suolaajahunajaa kirjoitti...

Fattoush on ihanaa. Se on rajoittunut meillä lähinnä kesään, mutta pitäisi ottaa se listoille vähän useammin.

Sekä tuo Vegestan että Snackistan ovat olleet hetken ostoslistalla.

Selina kirjoitti...

Ihanaa on ja parhaimmillaan kyllä kesällä. Satuin saamaan hyviä tomaatteja, joiden innoittamana tein tätä nyt. Kirsikkatomaatit ovat onneksi melko hyviä näin talvellakin.

Ymmärtääkseni Vegestan on kustantajalta loppuunmyyty, joten kannattaa ehkä ostaa se heti, jos sen haluat. Ostin hetki sitten myös Snackistanin. Sekin vaikuttaa hyvältä, vaikka ehkä Vegestan on inspiroivampi.