tiistai 18. heinäkuuta 2017

Näin se käy - uusien perunoiden keittäminen

uudet perunat, siklit
Olen ollut kesannolla. Se tarkoittaa Hangon ulkoluodoilla vietettyjä päiviä, jolloin uidaan jääkylmässä merivedessä, nautitaan lämpimistä silokallioista ja henkeäsalpaavan kauniista luonnosta ja annetaan auringon paahtaa tukka valkoiseksi ja iho ruskeaksi (harmi etten saa pisamia). Se tarkoittaa myös yksinkertaistakin yksinkertaisimpia ruokia, raikkaita salaatteja, sellaisenaan syötyjä mansikoita ja nuotiolla keitettyä pannukahvia sekä uusia perunoita - tietysti siiklejä, uusista perunoista parhaimpia.

Uudet perunat ansaitsevat tulla keitetyksi oikein. Näillä Antti Vahteran Liki Vihreät -keittokirjan ohjetta mukailevilla vinkeillä se sujuu takuuvarmasti niin, että lopputulos on sellainen kuin olla pitää - keittipä potut sitten nuotiolla, mökkiköökissä tai kaupunkikodin keittiössä. Ennen vanhaan uusista perunoista puhuttiin köyhän miehen parsana ja kyllähän runsaalla merisuolalla maustetussa vedessä keitetyt siiklit lähentelevät parsan veroista makunautintoa.

Saaristoluonto, Suomen saaristo, Itämeren kasvillisuus

Uusien perunoiden keittäminen

Uusia perunoita (siiklejä)
karkeaa (harmaata) merisuolaa
vettä
tillinvarsia

Pese perunat huolella. Keitä kattilallinen vettä ja mausta se runsaalla merisuolalla (1 rkl karkeaa merisuolaa per litra vettä) ja tillinvarsilla. Lisää perunat KIEHUVAAN veteen. Keitä perunat juuri ja juuri kypsiksi. Kokeile perunoiden kypsyys tikulla. Kaada perunoiden keitinvesi pois. Poista tillit. Anna perunoiden kypsyä loppuun keittiöpyyhkeen alla peitettyinä.

Tarjoa mieleistesi lisukkeiden kera.

Uusien perunoiden keittäminen, ohje uusille perunoille


Ei kommentteja: