keskiviikko 2. elokuuta 2017

Parvekegrillausta – testissä savuttamaton LotusGrill & grillatut dukkah-porkkanat & tahinikastike

LotusGrill, savuttamaton hiiligrilli, kattaus, sisustus, gluteeniton, kuumenematon hiiligrilli
Grilli saatu Suomen Sähkötuonti Oy:lta
Pari vuotta sitten rakennutimme asuntoomme parvekkeen. Siitä lähtien olemme ottaneet siitä kaiken ilon irti. Kevät alkaa siitä, kun pesemme kuopuksen kanssa parvekkeen ja istutamme perunanarsissit ja helmihyasintit ruukkuihin. Ilmojen lämmetessä nostan viikunapuumme ulos ja vaihdan nuupahtaneet kevätkukat kesäisempiin. Elokuun iltojen pimetessä on puolestaan aika ripustaa hehkulamppuvalosarja kaiteeseen ja katsella lepakoiden lentoa hämärällä sisäpihalla.
Eräs olennainen asia parvekeonnestamme on kuitenkin puuttunut, nimittäin grilli. Parvekkeen valmistumisesta lähtien olen haaveillut siellä grillaamisesta ja vertaillut parvekkeelle soveltuvia grillivaihtoehtoja. Koska parvekkeemme on verrattain pieni, ei suuri kaasugrilli ole tullut kysymykseenkään. Perinteinen hiiligrilli taas on ollut paloturvallisuussyistä poissuljettu vaihtoehto. Olin jo pidemmän aikaa pohtinut pienen LotusGrillin hankkimista, kun niiden maahantuoja, Suomen Sähkötuonti Oy tarjosi minulle sellaista testattavaksi. Suostuin ilomielin.
tevrellinen grilli, parvakkeella grillaaminen, savuttamaton grilli, hiiligrilli parvekkeelle


LotusGrill mainostaa itseään savuttamattomana hiiligrillinä, ja sitä se myös on. Koska hiilet palavat kannella suojatussa sylinterissä, rasva ei tipu hiilien päälle, eikä savua pääse syntymään. Tämän ansiosta grillisapuskoiden ei kuulemma muodostu yhtä paljon haitallisia aineita tai karsinogeenejä kuin tavallisella hiiligrillillä grillaten. Hiilet ovat kannen alla suojassa myös sytytysvaiheessa, joten grilliä sytyttäessäkään ei synny avotulta.
paloturvallinen hiiligrilli, LotusGrill, grillitesti, parvekkeella grillaaminen

Käytimme LotusGrillin omia hiiliä, joita maahantuoja suositteli grillissä käyttämään. Vaikka ohjekirja lupasi grillin lämpenevän kolmessa minuutissa, hämmästyimme, kun näin todella oli. Myös grillin tehokkuus yllätti, ja ensimmäisenä grilliin päätyneet porkkanat saivat toiselle puolelleen aiottua tummemman värin.
grilli joka ei savua, terveellinen grilli, terveellinen grillattava, parvekkeelle sopiva grilli, LotusGrill, LotusGrilli
LotusGrilli soveltuu parvekekäyttöön, koska sen sytyttämisessä tai missään muussakaan vaiheessa ei synny avotulta, koska se ei savuta ja myös siksi, ettei sen ulkokuori kuumene. LotusGrillin pohjalla on kolme eristyskerrosta , minkä ansiosta sen voi laskea mille tahansa pinnalle. Tuplaseinä-rakenteen ansiosta ulkokuori ei kuumene, joten siinäkin mielessä grilli on turvallinen ja sitä voi tarvittaessa vaikka siirtää kesken grillausen. Tämä tulikin heti testattua, sillä laitoimme grillin tuulettimeen aluksi vanhat paristot, joiden virta hyytyi heti kättelyssä ja paristot piti vaihtaa lennossa. Koska paristot sijaitsevat grillin pohjassa, suosittelen kuitenkin tarkistamaan paristojen virtatilan ennen grillaamisen aloittamista.
Parvekkeella sallittu grilli, parvekkeella grillaaminen, savuttamaton hiiligrilli

Koska kesälomat on vietetty ja pääasemapaikka palannut pysyvästi Helsinkiin, on elokuu minulle pervekegrillaamisen kulta-aikaa. Sen lisäksi haaveilen myös loppukesän ja alkusyksyn grillijuhlista puistossa tai merenrannoilla. LotusGrillin voi nimittäin kätevästi ladata kotona valmiiksi ja kantaa retkipaikalle grillin omalla kantolaukulla, jossa grilliä on myös kätevä säilyttää kellarissa.
Parvekkeelle soveltuva hiiligrilli, parvekkeella grillaaminen, LotusGrill

Tässä vielä yksi tämän kesän suosikkigrilliherkuista: Grillattuja porkkanoita, dukkahia ja tahinikastiketta.
P.S. Parvekkeella grillaaminen on virallisesti sallittua tietyin reunaehdoin. Lisää aiheesta voi lukea vaikka täältä.  
Dukkahilla maustetut porkkanat, dukkah, grillatut porkkanat, tahinikastike, gluteeniton, vegaaninen


Grillatut porkkanat, dukkah & tahinikastike
Porkkanat
500 g porkkanoita
3 rkl oliiviöljyä
hienoa (harmaata) merisuolaa

Dukkah
1 dl kuorettomia manteleita
0,5 dl seesaminsiemeniä
2 rkl korianterinsiemeniä
2 rkl juustokuminan- eli jeeransiemeniä
merisuolahiutaleita
mustapippuria myllystä

Tahinikastike
5 rkl tahinia
4 rkl vettä
1 rkl (luomu)sitruunanmehua
1/2 pieni valkosipulinkynsi raastettuna
hyppyselinen (harmaata) merisuolaa

Valmista ensin dukkah. Paahda seesaminsiemenet pannulla. Rouhi mantelit ja paahda nekin pannulla kullanruskeiksi. Paahda korianterinsiemenet ja jeeransiemenet pannulla. Hienonna siemenet morttelissa. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa.

Valmista sitten tahinikastike. Sekoita kaikki ainekset pienessä kulhossa tasaiseksi. Lisää tarvittaessa vettä.

Kuumenna grilli. Pese porkkanat ja kuori ne tarvittaessa. Halkaise porkkanat pystysuunnassa puoliksi. Laita porkkanat kulhoon ja pyörittele ne oliiviöljyssä. Mausta suolalla. Grillaa porkkanat kypsiksi. Porkkanoihin saa jäädä pieni purutuntuma.

Tarjoa porkkanat dukkahin ja tahinikastikkeen kera. Mausta halutessasi myös tuoreella korianterilla.

Dukkah-mausteseos, vegaaninen grilliruoka, vegaaninan, tahinikastike, dukkah, porkkanoiden grillaaminen, LotusGrill


 YHTEISTYÖSSÄ2 kommenttia:

Marja kirjoitti...

Kaunis parveke, kätevältä vaikuttava grilli ja houkuttelevilta näyttäviä porkkanoita!

Anonyymi kirjoitti...

Blogi lienee lopettanut?