Haikein mielin puhun kesästä menneessä aikamuodossa, mutta ei auta: mennyt kesä oli blogin puolella kummallinen, koska en postannut ainuttakaan lehtikaalireseptiä (joskin mustakaalicaesarin voi valmistaa yhtä hyvin myös lehtikaalista)! Onneksi lehtikaalisesonki on kuitenkin yhä parhaimmillaan, joten on aika ottaa vahinko takaisin.
Nautintojen täyteisen kesän jälkeen on mukava palata jälleen perusasioiden äärelle. Herkuttelu kuuluu lomaan ja viikonloppuihin, mutta omasta mielestäni myös arjen on maistuttava hyvältä. Maukas ruoka ei vääjäämättä tarkoita epäterveellistä tai lihottavaa ruokaa (kuten mediassa on toisinaan annettu ymmärtää), vaan se on parhaimmillaan täynnä vitamiineja ja hivenaineita. Parhaimmillaan se myös syntyy vaivattomasti.
Intialaisittain maustettu linssi-lehtikaalikeitto on nopea valmistaa ja keitto maistuu hyvältä myös seuraavana päivänä. Tämä toimiikin mainiosti vaikkapa viikonlopun lounasruokana, jonka rippeet voi syödä maanantaina riisin kera.
Resepti on opiskeluaikojeni peruja, joten kuten arvata saattaa, tämä on myös varsin edullista valmistaa. Siihen aikaan, kun tämän reseptin kehitin, lehtikaalia ei tosin saanut vielä mistään. Silloin käytin lehtikaalin asemesta pinaattia, joka sopii tähän myös hyvin.
Valmistan tätä keittoa edelleen säännöllisesti. Lasten vuoksi vähennän usein chilin määrää ja lisään omalle lautaselleni lisäpotkua sambal oelek -chilitahnalla - indoneesialainen twisti sopii tähän sapuskaan vallan mainiosti.
1 tl jauhettua juustokuminaa
1 tl jauhettua kurkumaa
1 tl jauhettua inkivääriä
2 rkl neutraalin makuista öljyä
3 valkosipulinkynttä raastettuna
1 sipuli silputtuna
1 vihreä chili silputtuna (tai maun mukaan)
1,7 l vettä
2 tl hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
250 g vihreitä linssejä
1 tlk kookosmaitoa
4 suurta lehtikaalinlehteä
1-2 kypsän limen mehu
(tuoretta korianteria)
Lisäksi
Sambal Oelek -chilitahnaa
Sulata ghee kattilassa. Lisää sipulisilppu ja kuullota pari minuuttia. Lisää kuivamausteet ja rouhaisen joukkoon mustapippuria myllystä. Jatka kypsentämistä vielä pari minuuttia. Lisää chili ja vesi sekä suola. Kuumenna kiehuvaksi. Huuhtele linssit huolella. Lisää linssit kiehuvaan veteen ja keitä linssit kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää tarvittaessa vettä. Huuhtele lehtikaalit. Poista lehtiruodit ja revi kaalinlehdet käsin suupalan kokoisiksi paloiksi. Lisää ne keittoon, kun linssit ovat kypsiä. Anna keiton poreilla vielä pari minuuttia. Lisää kookosmaito ja kuumenna kiehuvaksi. Mausta limenmehulla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai limenmehua. Tarjoile halutessasi tuoreen korianterin kera).
8 kommenttia:
Hyvältä näyttää :) Mäkin aloitin linssikeittokauden viime viikolla ja aika samansuuntaisilla mausteilla!
Upean näköinen keitto! olen kesän herkuttelujen jälkeen palannut myös vähän kevyempiin arkiruokiin ja linssejä syödään monta kertaa viikossa, niin ja lehtikaalta myös! :)
Antti, samoilla linjoilla kanssasi, linssikeitot kuuluvat nimen omaan syksyyn ja talveen. Ja usein ne tuppaavat olemaan aika mausteisia itsellänikin. :) Tosin mulla on myös yksi vanha resepti, jossa on venäläinen vivahde, pitääkin tehdä sitä pian...
Kiitos, Anne! Kesän herkuttelun ja grilliähkyn jälkeen linssisapuskat maistuvat entistäkin herkullisemmilta. Tämä on vähän tällaista detox-ruokaa... :)
Tää kuulostaa ihan meidän uudelta lemppari arkisafkalta!
Herkullisen näköistä :) Nyt alkaakin jo taas kaivata keittoja ja pataruokia
Luulen, Hanna, että tykkäätte tästä! Meillä lapset syövät tätä melkein aina täysjyväbasmatiriisin kanssa. Se tasoittaa mausteisuutta heidän makuunsa sopivaksi.
Kiitos, Maikki! Jännästi keitot ja padat alkavat maistua heti kun kesä kääntyy syksyyn. Tämä onkin meillä nimenomaan syys- ja talvikauden sapuska. :)
Lähetä kommentti