lauantai 10. syyskuuta 2016

Sotkuitta - gluteeniton lehtikaalipiirakka tattaripohjalla





Äitini tapaa kutsua ihmisiä luokseen iltateelle. Minusta se on ihana tapa - iltateepöydän ääressä on aivan omanlaisensa tunnelma, joka rauhoittaa hektisimmänkin päivän jälkeen. Usein äitini pyöräyttää vierailleen jonkin suolaisen piirakan, jonka kanssa hän tarjoaa vihreää salaattia sekä tietysti teetä. Sama menu toistuu usein myös niinä perjantai-iltoina, kun ajamme kolmen sukupolven voimin maalle viikonlopunviettoon. Silloin sytytämme tulen takkaan, valmistamme yhdessä mieleisemme piiraan ja haudutamme teetä pannullisen jos toisenkin. 

Suhteeni quicheihin eli suolaisiin piiraisiin on siis lämmin. Onneksi gluteenittomuus ei tuota niiden kanssa lainkaan ongelmia, koska hyvän pohjan saa aikaan myös gluteenittomista jauhoista. Kelpo pohja syntyy esimerkiksi tattarista ja kaurajauhoista yhdessä parmesaanin kanssa. Pohja toimii oivallisesti myös tässä lehtikaalipiirakassa, joka mehevöitetään parmesaanilla. 


 Olen sen verran kokenut kokkaaja, etten lähes koskaan tunne ruoanlaittoa vaivalloiseksi. Keittiön siivoaminen on sen sijaan mielestäni lähes aina rasittavaa (olkoonkin, että olen tehnyt sitäkin elämäni aikana aika lailla). Ken ties kaikkein eniten inhoan uunivuokien ja -peltien jynssäämistä.

Näppärä tapa välttyä tältä vaivalta, on vuorata vuoka leivinpaperilla. Aiemmin en kuitenkaan halunnut tehdä sitä, koska tiesin leivinpaperien sisältävän silikonia. Pyrin nimittäin välttämään turhia kemikaaleja, enkä käytä esimerkiksi lainkaan teflon-pannuja, muovisia leikkuulautoja tai muovikauhoja. Aloitettuani yhteistyön SAGAn kanssa, minulle kuitenkin selvisi, että SAGAn tuotteissaan käyttämä silikoni on peräisin piikivestä. Jos leivinpaperista siis irtoaa ruokaan jotakin, se on verrattavissa pienen hiekkahippusen syömiseen. Niinpä leivinpaperi on tervetullut vuoraaaan vuokiani, vieläpä, kun SAGA-leivinpaperit ovat biohajoavia ja kompostoituvia.



Gluteeniton lehtikaalipiirakka

Piirakkapohja tattari- ja kaurajauhoista

100 g voita
2 dl tattarijauhoa
1 dl kaurajauhoa
1 dl hienoksi raastettua parmesaania
1 rkl vettä

Lehtikaalitäyte

4-5 lehtikaalin lehteä
15 cm pala purjoa 
voi nokare purjon kuullottamiseen
2 dl parmesania karkeaksi raastettuna

4 (luomu)kananmunaa
4 dl (luomu)kermaa
hyppysellinen hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä

Lisäksi 
vuoan kokoinen pala SAGA-leivinpaperia

Valmista ensin pohja. Laita voi kulhoon. Lisää jauhot ja nypi ne voin joukkoon. Lisää parmesaani ja ruokalusikallinen vettä. Sekoita käsin tasaiseksi. Muovaile taikina palloksi. 

Vuoraa piirakkavuoka leivinpaperilla. Painele taikina vuokaan vuoan reunoja myöten. Pistele pohjaan haarukalla reikiä. Esipaista 200-asteisessa uunissa 8 minuuttia.

Valmista sillä aikaa täyte. Poista lehtikaalinlehdistä keskiruoti. Leikkaa tai revi kaalinlehdet silpuksi. Ryöppää lehtikaalisilppua kaksi minuuttia kiehuvassa vedessä. Huuhtele lehtikaalisilppu kylmällä vedellä ja valuta siivilässä kuivaksi. 

Silppua purjo. Kuullota purjosilppu pannulla voissa pehmeäksi. Riko kananmunat kulhoon. Sekoita joukkoon kerma. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Levitä purjo- ja lehtikaalisilppu esipaistetun pohjan päälle. Sirottele pinnalle parmesaania. Kaada muna-kermaseos täytteen päälle. Paista 200-asteisessa uunissa n. 25 minuuttia.

Tarjoa vihreän salaatin kera.





Yhteistyössä



Ei kommentteja: