Olin entisessä
elämässäni intohimoinen leipäihminen. Leivoin usein juurileipää ja yli
100-vuotias ruisleivän juureni oli arvokkain keittiöaarteeni. Olen kohta vuoden
verran totutellut elämään leivättä, ja pakko myöntää, että välillä ikävöin
rapeakuorista maalaisleipää ja kunnon ruisleipää aika lailla.
Pari viikkoa sitten löysin onnekseni Vaneljan Virpin unikonsiemensämpylöiden reseptin, jonka
myötä olen toivottanut leivän ilolla takaisin ruokavaliooni – kiitos vinkistä
Sanna!
Alkuperäisestä
reseptistä poiketen korvasin perunajauhot tapiokatärkkelyksellä, joka sopii
vatsalleni paremmin. Lisäksi jätin hunajan pois kokonaan. Omissa hyppysissäni taikinasta syntyi kahdeksan sämpylää. Nämä gluteenittomat
sämpylät maistuvat leivältä isolla L:llä (joskaan eivät nyt ihan rapeakuorista
maalaisleipää päihitäkään) ja muukin perhe on antanut niille hyväksyntänsä.
Sämpylät ovat myös
niin vaivattomia valmistaa, että ne pyöräyttää helposti viikonloppuaamiaiselle.
Näillä herkutellaan meillä myös huomisella sunnuntaiaamiaisella!
P.S. Tapiokatärkkelystä
saa esimerkiksi Ruohonjuuresta ja etnisistä kaupoista. Tapiokajauhoista
valmistan myös brasilialaisia aamiaiskreppejä, joita kannattaa myös kokeilla! Niiden resepti löytyy täältä.
Gluteenittomat unikonsiemensämpylät
(Alkuperäinen resepti Vanelja-blogista)
Noin 8 sämpylää
2 rkl chia-siemeniä + 1 dl vettä
3-4 dl mantelijauhoja (riippuen mantelijauheen rasvapitoisuudesta,
täysrasvaisia tarvitsee hieman enemmän)
1 dl tattarijauhoa
1 dl tapiokatärkkelystä (alkueräisessä reseptissä perunajauhoja)
2 tl leivinjauhetta
2 rkl psylliumkuitujauhetta
3 dl mantelimaitoa tai esimerkiksi kaura- tai riisimaitoa
½ tl omenaviinietikkaa (tehostamaan kohotusta)
0,75 dl sulaa kirnuvoita (noin 50 g voita) tai esimerkiksi kookosöljyä
tai puolet ja puolet
1/2 tl merisuolaa
pinnalle unikonsiemeniä
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita chia-siemenet ja vesi pienessä
kulhossa ja anna tekeytyä geeliksi noin 15 minuuttia. Sekoita sillä välin
mantelijauho, tattarijauho, perunajuaho, leivinjauhe ja psylliumkuitu sekaisin.
Lisää mantelimaito, sulanut voi tai/ja öljy, chia-geeli, omenaviinietikka ja
suola. Anna taikinan turvota kymmenisen minuuttia. Taikinan koostumuksen tulee
olla pehmeää, hyvin muovailtavaa, mutta ei kuivaa - hiivataikinan kaltaista.
Lisää tarvittaessa jauhoja, jotta saat taikinasta helposti muovailtavaa ja
pyörittäessäsi taikinasta palloja, ne säilyttävät muotonsa eivätkä lässähdä.
Huomaa, että kaupoissa myytävien mantelijauhojen koostumus vaihtelee, ja osa
imee itseensä enemmän kosteutta kuin toiset.
Ota taikinasta paloja ja pyörittele niistä pyöreitä sämpylöitä leivinpaperilla
peitetylle uuninpellille. Ripottele päälle unikonsiemeniä. Paista sämpylöitä
noin 25-30 minuuttia uunin keskiosassa, kunnes ne saavat hieman kullanruskeaa
sävyä. Ota uunista, tarjoile ja nauti!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti