keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Salaatti grillatuista harissaporkkanoista & kastike säilötyistä sitruunoista


Mitä olisikaan keittiöelämä ilman säilöttyjä sitruunoita! Ainakin paljon ilottomampaa ja mielikuvituksettomampaa kuin niiden kera. Olen ylistänyt säilöttyjä sitruunoita (huutomerkkien kera) jo useampaan otteeseen, enkä syyttä, tuovathan ne helposti uutta twistiä moneen ruokaan.

Säilötyistä sitruunoista ja oliiviöljystä pyöräytetty kastike kohottaa tämänkin grillatuista porkkanoista, fetasta, mintusta ja paahdetuista manteleista valmistetun salaatin hetkessä seuraavalle tasolle. Tämä tulee varmasti olemaan yksi vasta-alkaneen grillikauden suosikkisapuskoista, vieläpä kun se taipuu yhtälailla kokonaiseksi ateriaksi kuin muiden grilliherkkujen lisukkeeksi. Niin, grillikausi on tosiaan jo alkanut! Jos käytössä ei ole grilliä, uuni ajaa kyllä asiansa, ja herkullinen salaatti pyöräytetään paahdetuista porkkanoista. 

Grillattuja porkkanoita, fetaa, paahdettuja manteleita, minttua
& kastike säilötyistä sitruunoista (neljälle)

1 kg porkkanaa tikuiksi lohkottuina
5 rkl vaaleaa oliiviöljyä
2 tl harissatahnaa (tai maun mukaan)
hienoa merisuolaa
400 g lampaanmaitofetaa (tai vegaanista sheese-juustoa)
1 ruukku minttua
2 kourallista mantelilastuja
(4 kourallista babypinaattia)

Kastike

2 dl extra virgin -oliiviöljyä
3-4 pientä säilöttyä sitruunaa tai maun mukaan (koot vaihtelevat paljon)
mustapippuria myllystä

Valmista kastike. Yhdistä oliiviöljy ja säilötyt sitruunat (lohkottuina, siemenet poistettuina) blenderin kannussa tai sauvasekoittimen kulhossa. Aja tasaiseksi. Mausta mustapippurilla. Voit myös lisätä sitruunat vähitellen, jolloin saat kastikkeesta mieleisesi vahvuista.

Paahda mantelilastut kuivassa pannussa kullanruskeiksi.

Kuumenna grilli (tai uuni 250 asteeseen). Valmista porkkanat. Yhdistä kulhossa harissa ja öljy. Lisää porkkanat kulhoon. Pyörittele porkkananpalat öljyssä. Mausta suolalla. Grillaa porkkanoihin hyvä väri. (Jos käytät uunia, paahda porkkanoita uunissa n. 20 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.) Porkkanoihin saa jäädä pieni suutuntuma.

Kasaa salaatti vadille. Asettele halutessasi alimmaiseksi babypinaatinlehtiä. Lado grillatut porkkanat pinaatin päälle. Murenna feta joukkoon käsin. Viimeistele paahdetuilla mantelilastuilla, revityillä mintunlehdillä ja kastikkeella.








3 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Ihana resepti jälleen kerran. Oletko tutustunut rasvojen ominaisuuksiin? Rypsiöljyhän ei ole kovin terveellinen vaihtoehto, ja ihana oliiviölkjyhän on terveellistä vain kuumentamattomana (kuten tässä reseptissä). Avokadoöljyn maku on vähän turhan hevi, mutta se sopii paistamiseen taitettuna jollain miedommalla öljyllä. Itse olen rakastunut macadamiaan.

Anonyymi kirjoitti...

Rypsiöljy ja oliiviöljy ovat molemmat pehmeitä tyydyttymättömiä eli terveellisiä rasvoja. Niin varmaan on macadamiaöljykin, mutta hintansa puolesta ongelmallinen.

Selina kirjoitti...

Pitääkin kokeilla tuota macadamiaa, kiitos vinkistä! Olen jonkun verran perehtynyt rasva-asioihin, mutten pidä itseäni järjettömän valistuneena niiden suhteen. Osittain tutkimustulokset ovat myös ristiriitaisia. Kaikki tuntuu helpolta niin kauan, kunnes öljyjä ei ala kuumentaa... Rypisöljyä käytän sen neutraalin maun vuoksi ja olen myös ollut siinä uskossa että se kestää oliiviöljyä paremmin korkeita lämpötiloja.