perjantai 29. huhtikuuta 2016

Salaattirakkautta - misokastikkeella silattu katkarapusalaatti


Harvassa ovat ne päivät, jolloin en syö joko lounaaksi tai päivälliseksi jonkin sortin salaattia. Enkä nyt suinkaan puhu salaatinlehdistä tomaatin ja kurkun kera vaan kokonaisesta, ruokaisasta ja täyspainoisesta ateriasta, jossa on paljon erilaisia kasviksia sekä proteiinia ja tietysti myös makoisa kastike. 

Olen melko suurpiirteinen ruoanlaittaja ja useimmiten sapuskat syntyvät ilman reseptejä, vapaasti säveltäen. Ehkäpä juuri luovuudessa piilee se ruoanlaiton suurin hauskuus ja ihanuus. Kun näen kaupassa tai parhaimmillaan metsässä, saaressa tai niityllä houkuttelevia raaka-aineita, kehittelen niistä usein jotakin uutta. Tästä seuraa vääjäämättä se, että samaa ruokaa - myös niitä lemppareita - syödään meillä melko harvoin (tämä nostattaa kanssa-asujissani ajoittain kapinahenkeä).

Tämä misokastikkeella silattu katkarapusalaatti on jo pidemmän aikaa kuulunut niiden ruokien joukkoon, joita meillä syödään tasaisin väliajoin. Blogiani pidempään seuranneet ehkä tietävät miten lämmin suhde minulla on japanilaiseen ruokaan. Tässä reseptissä Japani maistuu misolla, yuzumehulla, mirinillä ja inkiväärillä maustetussa kastikkeessa. 

Uuden gluteenittoman elämäni myötä olen havahtunut siihen, että toisinaan misotahnoista käytetään käyttämisaineena myös gluteenia sisältäviä viljoja. Perinteisimmillään näin ei kuitenkaan ole, joten hyviä gluteenittomia misotahnoja on onneksi saatavilla ja niitä löytyy esimerkiksi Tokyokanin valikoimasta.

Joillekin tämän salaatin resepti voi olla tuttu jo entuudestaan, koska jaoin sen tammikuun Glorian Ruoassa & Viinissä. Koska tykkään tästä itse sen verran paljon, halusin kuitenkin jakaa sen vielä täällä bloginikin puolella. Ja sopiihan se retiiseineen kaikkineen hyvin myös vaikkapa vappukemuissa tarjottavaksi.

P.S. Blogissa toistuvasti vilahtelevat Japani-henkiset servetit olen leikannut Samujin Tenugui Towelista

 Misokastikkeella maustettu katkarapusalaatti (neljälle)


200 g sokeriherneitä tai vihreitä papuja (tai edamamepapuja pakkauksen ohjeen mukaan keitettynä)
3 jääsalaattia
(½ l babypinaattia)
12 retiisiä (talvella retikkaa)
1 kurkku
10 cm purjoa 
800 g isoja katkarapuja (MSC-merkittyjä)
5 rkl mustia tai vaaleita seesaminsiemeniä

Misokastike

1 keltuainen
2,5 dl rypsiöljyä
2 tl miriniä
2 rkl yuzumehua tai limenmehua

3 tl raastettua inkivääriä
3 rkl (gluteenitonta) vaaleaa misoa (shiro miso)

Laita sokeriherneet kiehuvaan veteen ja keitä niitä vajaan minuutin ajan. Jäähdytä sokeriherneet kylmässä vedessä. Jos käytät vihreitä papuja keitä niitä 3 minuuttia ja kasta ne sen jälkeen kylmään veteen, jotta kypsyminen lakkaa.

Paahda seesaminsiemenet pannulla. Halkaise kurkku pitkittäin ja poista siitä siemenet. Viipaloi kurkku. Viipaloi retiisit ja suikaloi purjo. Revi salaatti käsin suupalan kokoisiksi paloiksi.

Asettele vihannekset vadille kerroksittain purjoa lukuun ottamatta. Lisää katkaravut vihannespedin päälle. Viimeistele purjosuikaleilla ja paahdetuilla seesaminsiemenillä sekä kastikkeella.

Tee kastike. Laita keltuainen, öljy, miso ja mirini korkeaan, suorareunaiseen astiaan. Laita sauvasekoitin astiaan siten, että se on kiinni pohjassa. Käynnistä sauvasekoitin ja liikuta sitä ylös alas muutama kerta. Näin valmistuu helppo pikamajoneesi. Mausta majoneesi inkiväärillä ja misotahnalla. Tarjoa salaatin kanssa.

Ei kommentteja: