keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Perinteiset piparkakut


Piparkakkujen leipominen on jokavuotinen rituaali, jonka myötä ymmärrän joulun olevan jo ovella. Esikoiseni ei ole järin innokas leipuri, mutta tänä vuonna hän todella odotti pipareiden paistamista. Minä tein taikinan mummuni reseptillä kuten aina, ja yhteisvoimin saimme tämän joulun piparkakut paistettua. 

Leipomisen lomassa sain tämän tästä toppuutella innokasta taikinanpopsijaa (liiasta piparkakkutaikinasta tulee katsos vatsa kipeäksi). Vaan kuinkas sitten kävikään... Söin sitä itse niin paljon, että illalla vatsaani kivisti. Tykkään näet taikinasta enemmän kuin itse pipareista ja parasta koko piparkakkupuuhassa on raa'an taikinan syöminen... Valmiit piparit menevät meillä ennen kaikkea lasten parempiin suihin. Itse syön aattoillan rauhassa vain muutaman piparkakun sinihomejuuston ja portviinin kera, sen jälkeen kun lapset ovat menneet nukkumaan.  

Piparkakkutaikina

4 dl fariinisokeria
1,5 dl siirappia
300 g voita
3 munaa
1 rkl pomeranssin kuorta
1 rkl jauhettua inkivääriä
1 rkl kanelia
1 rkl neilikkaa
1 rkl kardemummaa
1 rkl soodaa
runsas 1 - 1,25 l vehnäjauhoja

Kiehauta sokeri ja siirappi. Lisää voi. Jäähdytä. Lisää munat, mausteet ja sooda, sekoita hyvin. Lisää suurin osa jauhoista ja sekoita tasaiseksi. Peitä ja anna seistä jääkaapissa seuraavaan päivään. Ota taikinasta paloja ja kauli ne ohuiksi levyiksi. Ota taikinasta muotilla pipareita. Paista 175-asteisessa uunissa 8-10 minuuttia. 

2 kommenttia:

Annaleena kirjoitti...

Täällä on toinen taikinan popsija :) Se vaan on niin hyvää :) Säästyy piparit muille kun kiintiö tulee täyteen jo leipoessa...

Selina kirjoitti...

Juuri näin! Ja taikina kannattaa vääntää itse, jotta saa kunnon herkkua. Raa'assa taikinassa sen eron huomaa kaikista selvimmin.