keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Pähkinä-karpaloleipä


Joulukuussa blogissa ollaan enemmän tai vähemmän jouluisissa tunnelmissa. Pähkinä-karpaloleipä liittyy jouluun kuitenkin vain hyvin löyhästi, vaikka ovathan pähkinät ja punaiset karpalot jonkinlaisia sesonkiherkkuja nekin. Ja kyllä tällä leivällä kelpaa hyvin aloittaa myös aattoaamu, ellei sitten pistä heti herättyään puurokattilaa porisemaan. Mutta hyvältä tämä pähkinä-karpaloleipä maistuu koko vuoden ympäri.

Pähkinä-karpaloleipä

1/2 pkt hiivaa
5 dl vettä
10 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
2 dl hasselpähkinöitä
4 rkl kuivattuja karpaloita

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhot ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia. Lisää suola, pähkinät ja kuivatut karpalot. Jatka vaivaamista vielä toiset 10 minuuttia. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan levähtää 30 minuuttia. Leivo taikinasta jauhotetulla pöydällä kaksi leipää ja aseta ne leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Tee leipiin pari viiltoa ja kohota leipiä huoneenlämmössä liinan alla 45 minuuttia. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Heitä uuniin noin desilitra vettä juuri ennen kuin laitat leivät paistumaan. Paista leipiä 225-asteisessa uunissa n. 35 minuuttia. Avaa uuninluukku, kun leivät ovat paistuneet 25 minuuttia. Jatka paistamista vielä 10 minuuttia. Näin leipiin tulee ihanan rapea kuori ja ne säilyvät pidempään mehevinä. 



Ei kommentteja: