keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Rapeaa possunkylkeä, uunijuureksia ja madeirakastiketta


Kannatan traditioita. Ne rytmittävät mukavasti vuodenkulkua ja korostavat omalla tavallaan itselleni merkityksellisiä hetkiä. En kuitenkaan halua tyytyä toistamaan vain vanhoja perinteitä vaan myös luoda uusia ja omia. Usein ne muodostuvat kuitenkin tiedostamatta. 

Näin myös rapeasta possunkylkiconfitista tuli perheeni perinteinen isänpäiväruoka. Mieheni toivoi sitä useampana vuotena peräkkäin, kunnes huomasimme ajattelevamme, että se kuuluu isänpäivään erottamattomasti. Sen valmistamisesta ja nauttimisesta tuli traditio, josta on kiva pitää kiinni. Lisukkeet vaihtuvat, mutta rapea possukylki pitää pintansa isänpäivän ruokapöydässämme vuodesta toiseen. Olen postannut jokseenkin saman resepti jokunen vuosi sitten, mutta tässä se tulee taas. Salottisipulihilloke tosin kuuluu aina possun kylkeen. Sen reseptin jaan vielä ennen viikonloppua, kunhan vain saan kuvat koneelle...

Possunkylkiconfit on helppotekoinen, mutta vaatii vähän ennakoimista. Jos tätä nimittäin haluaa valmistaa isänpäiväksi, homma pitää aloittaa jo perjantaina.

Rapea possunkylkeä, uunijuureksia ja madeirakastiketta

Possu

800 g luutonta (luomu)possunkylkeä
1 timjaminoksa
1 rosmariininoksa
1 tl chilijauhetta
3 valkosipulinkynttä
2 tl hienoa merisuolaa
1-1,5 l rypsiöljyä

1. päivä 

Mausta possu suolalla. Hienonna yrtit ja valkosipuli. Hiero mausteet possun pintaan ja anna lihan maustua yön yli jääkaapissa. 

2. päivä

Pyyhi mausteet lihan pinnasta. Laita possu uunivuokaan ja kaada päälle niin paljon rypsiöljyä, että liha peittyy kokonaan. Kypsennä 100-asteisessa uunissa 6-8 tuntia. Ota liha pois rasvasta ja anna sen jäähtyä. Laita jääkaappiin prässiin painon alle yöksi.

3. päivä

Poista nahka. Leikkaa lihasta annospaloja. Laita palat kylmälle pannulle ja paista ne rapeiksi molemmin puolin. 

Madeir3akastike

1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
timjaminoksa
pieni rosmariininoksa
pieni, peukalonpään kokoinen pala juuriselleriä
1/3 porkkanaa
2,5 dl madeiraa
3 dl demi glacea
pari kokonaista musta- ja valkopippuria
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä
2 rkl voita

Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuutioi juurekset. Sulata ruokalusikallinen voita kastikekasarissa. Kuullota siinä sipuleita, kunnes ne pehmenevät. Lisää juurekset ja jatka kuullottamista vielä pari minuuttia. Lisää madeira ja demi glace, yrtit ja kokonaiset pippurit. Kuumenna kiehuvaksi ja anna ja jatka haudutusta, kunnes nesteestä on noin puolet jäljellä. Siivilöi kastike. Mausta suolalla ja vastajauhetulla mustapippurilla. Tähän saakka voit tehdä kastikkeen valmiiksi hyvissä ajoin ennen tarjoamista. Kuumenna uudelleen ja vispaa joukkoon vielä ruokalusikallinen voita. 

Uunijuurekset

2 palsternakkaa
2 porkkanaa
1 naurista tai lanttua
rypsiöljyä
hienoa merisuolaa
2 rkl juoksevaa hunajaa

Leikkaa juurekset haluamaasi muotoon, kuutioiksi tai soiroiksi. Laita juurekset uunivuokaan. Lorota päälle runsaasti öljyä. Mausta suolalla ja juoksevalla hunajalla. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia tai kunnes juurekset ovat kypsiä.





2 kommenttia:

Jonna / suolaajahunajaa kirjoitti...

Olen tägännyt joskus confitin - sekä possusta että ankasta - tekolistalle, mutta en ole vielä päässyt sinne asti. Osaatko sanoa, mitä tuo rasva tekee lihalle. Olen syönyt mahtavan herkullista confitia, mutta silti jotenkin pelkään, että saan aikaiseksi vain rasvaisen kasan.

Selina kirjoitti...

Lihasta tulee tällä tavalla suussasulavan pehmeää ja mureaa. Ymmärrän pelkosi rasvakasasta, mutta ei siitä kyllä sellaista tule. :) Teen joskus confitia myös kanankoivista, herkullista sekin.