perjantai 21. marraskuuta 2014

Juuren puolukkagraavattu lohi


Kukapa ei rakastuisi ravintola Juureen siellä kerran syötyään? Hienovireistä, suomalaista lähiruokaa tarjoava ravintola on sapaksineen sulattanut yhden jos toisenkin vaativan herkkusuun sydämen. Juuri valittiin vuonna 2010 vuoden ravintolaksi ja Michelin-oppaassa se on mainittu aina vuodesta 2008 lähtien. Sinne minäkin aina usutan ulkomaalaiset ystäväni tutustumaan suomalaisiin makuihin. 

En siis ole ainoa, joka innostuu ravintolan Juuri nyt - suomalaisen keittiön uudet klassikot -keittokirjan äärellä. Oivaltavien reseptien lisäksi kirja valottaa hauskasti ravintolan filosofiaa, joka kunnioittaa suomalaisia perinteitä, arvostaa raaka-aineita ja nostaa niiden parhaat puolet esiin omalla otteellaan. Ei sovi myöskään unohtaa ihanan Riitta Souranderin kuvia, joiden ansiosta kirja myös näyttää hyvältä. Nostan hattua Juuren perustajille, Ilja Björsille ja Jarkko "Jase" Myllymäelle sekä Keittiömestari Jukka Nykäselle ja keittiöpäällikkö Antti Ahokkaalle - hyvä te!

Tämän tehtyäni valmistan Juuren puolukkagraavattua lohta. Rakuuna-valkosipuliöljy ja puolukanpuna virittävät tutun graavilohen uudelle asteelle. Tämän soisin tänä vuonna koreilevan monessa suomalaisessa joulupöydässä, pikkujouluissa ja itsenäisyyspäivän aterialla. Vaikka kyllä tätä sopii nauttia myös vuoden ympäri. 

Lohen kanssa maistuvan hyvän mallasleipäreseptin löydät aiemmasta postauksestani. Mallasleipä toimii kuvan ruisleipää huomattavasti paremmin. 

Kirjassa kalan graavausohje on esitetty erikseen. Tästä johtuen olen hieman muuttanut lohen ohjetta  blogiformaatissa paremmin toimivammaksi.

Puolukkalohta, mallasleipää ja rakuuna-valkosipuliöljyä

Puolukkalohi

1 kg kirjolohifilee
2 rkl karkeaa merisuolaa 2 % kalan painosta
1 rkl sokeria 1 % kalan painosta
3 dl puolukoita

Pyyhkäise file kuivaksi talouspaperilla ja laita se leivinpaperin päälle vuokaan. Ripottele fileelle suola ja sokeri tasaisesti. Survo huoneenlämpöiset puolukat kevyesti haarukalla ja levitä survos tasaisesti lohifileen päälle. Anna kalan graavaantua yön yli kylmässä. Poista puolukat ja fileen rasvaosat. Leikkaa filee viipaleiksi.

Rakuuna-valkosipuliöljy

4 dl rypsiöljyä
1 ruukku rakuunaa
2 valkosipulinkynttä
1 rkl punaviinietikkaa
hyppysellinen suolaa
rouhittua mustapippuria

Kuori valkosipulinkynnet ja laita ne kulhoon. Lisää öljy, rakuuna, etikka ja mausteet ja sekoita ainekset sauvasekoittimessa tasaiseksi.


Lisäksi

mallasleipäviipaleita

Kokoa annos. Leikkaa mallasleipäviipaleet neljään osaan. Nosta leiville kalaviipaleita ja valele päälle rakuuna-valkosipuliöljyä.


4 kommenttia:

Jonna / suolaa&hunajaa kirjoitti...

Kiitos, kun muistutit tästä ohjeesta. Selailen juuri into piukassa kaikkia joululehtiä, mutta tämä oli tyystin unohtunut.

Juuren keittokirja on yksi tämän vuoden parhaista, ehdottomasti.

Selina kirjoitti...

Mun pitäisi pitää listaa ruoista, joita aion tehdä jouluksi ja muutenkin. Usein tulee vuoden varrella hyviä ideoita, jotka sitten unohdan... Ja olen samaa mieltä, Juuren keittokirja on ehdottomasti kärkisijoilla!

Tiina - Fanni ja Kaneli kirjoitti...

Oi, tuo on niin ihanan simppeli ruoka - ja nätti! Meidän joulupöytään :)

Selina kirjoitti...

Juuri sinne sopiva! :)