torstai 21. helmikuuta 2013

"Pulled pork burger" ja tulista Monkeygland-kastiketta


"Pulled pork" eli riivitty, ylikypsä possunliha on mitä parhain hampurilaistäyte. Itsetehdyn, aprikoosichutneyllä ja chilillä ryyditetyn, pikantin BBQ-kastikkeen kanssa se on erityisen hyvää. Tällä kertaa valmistin kastikkeeksi hedelmäistä ja tulista Monkeygland-kastiketta, joka on kotoisin Etelä-Afrikasta. Lisukkeet olivat perin perinteiset: punasipulia, maustekurkkua ja rapeaa salaattia. Lisäksi tein coleslaw-salaattia punakaalista. Oivalliset hampurilaissämpylät leivoin ystävältä saamani reseptin mukaan. Ohje tulee seuraavassa postauksessani.

Hampurilainen on pikaruokakulttuurin ikoni. "Pulled pork burger" on kuitenkin slow foodia parhaimmillaan, varsinkin jos leipoo sämpylät itse. Lihaa kypsytellään uunissa monta tuntia, eikä oikotietä onneen ole. 

Jälleen kerran käytetyn lihan tulee olla riittävän rasvaista. Silloin lopputulos on mehukas ja murea. Ainakin kasler eli possunniska sopii tähän oivallisesti. Kasler on ulkofilettä tummempaa, maukasta lihaa, jonka rasvaprosentti on yleensä 14-20 % luokkaa. Rasva on lihaksen sisällä, minkä ansiosta liha on mureaa ja kestää hyvin kypsytystä.

Mielestäni nämä burgerit ovat omiaan hiihtolomaviikonlopun sapuskaksi. 


Pulled pork burger

1,3 kg (luomu)possun niskaa eli kasleria

possun mausteseos:

3 tl hienoa merisuolaa
3 rkl tummaa ruokosokeria
1,5 rkl savustettua paprikajauhetta
1 tl cayennepippuria (tai maun mukaan)
mustapippuria myllystä

Lisäksi:

sämpylöitä
rapeaa salaattia
punasipulirenkaita
maustekurkkua viipaloituna

Pulled pork:

Sekoita mausteseoksen ainekset keskenään. Hiero mausteseos lihan pintaan. Kypsennä 230-asteisessa uunissa 30 minuttia. Kääri liha folioon ja madalla uunin lämpö 110 asteeseen. Jatka kypsentämistä 5-7 tuntia, kunnes liha on niin mureaa, että se hajoaa käsiin. Anna vetäytyä folioon käärittynä puolisen tuntia. Siirrä liha ja siitä irronnut neste puhtaaseen astiaan. Riivi liha suikaleiksi kahdella haarukalla tai sormin.

Ennen tarjoilua sekoita lihan joukkoon Monkeygland-kastiketta (tai jotain muuta BBQ-kastiketta).

Voit tehdä lihan valmiiksi jääkaappiin myös edellisenä päivänä ja lämmittää sen ennen tarjoilua. Lisää lämmitysvaiheessa lihan joikkoon BBQ-kastiketta.



Monkeygland-kastike

3 isoa tomaattia lohkottuina
tilkka öljyä
3 neilikkaa
2 valkosipulinkynttä viipaloituina
2-3 rkl tummaa ruokosokeria (chutneyn makeudesta riippuen)
1 tl sherryviinietikkaa
2 rkl Worcestershire-kastiketta
1 dl aprikoosichutneyta (tai jotain muuta hedelmächutneyta)
1 tl chilihiutaleita tai 1 tl tabascoa
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä

Paahda neilikoita hetki pannulla öljytilkassa. Lisää valkosipulit ja tomaatit ja kypsennä niitä muutama minuutti.  Lisää muut ainekset ja hauduta miedolla lämmöllä parikymmentä minuuttia. Poista neilikat ja soseuta sauvasekoittimella sileäksi. Tarkista suola ja lisää sitä tarvittaessa.

Ei kommentteja: