perjantai 1. helmikuuta 2013

Yksinkertaisuuden ylistys: poronkäristys ja puikulamuusi


Helmikuussa minulta loppuu kärsivällisyys. Huolimatta siitä, että valo lisääntyy ja hanget hohtavat, minuun iskee talviväsymys. Vaikka helmikuu on vuoden lyhyin kuukausi, tuntuu se minusta vuoden pisimmältä, en vain jaksaisi enää tätä talvea. Näin on joka vuosi. 

Ei auta muu kuin virittää itsensä yhä uudestaan talvitaajuudelle ja nauttia siitä mitä on. Sesongin ruoatkin helpottavat hiukan helmikuun ahdistusta. Onhan se ihanaa pakata vaikkapa kaakaotermari eväskoriin, kaivaa kaapista aurinkolasit ja suunnata talviaurinkoon tai nauttia kotona talven ruokia, madekeittoa, pitkään hautuneita patoja, uunijuureksia ja blinejä. Kaikessa yksinkertaisuudessaan myös poronkäristys kuuluu lempitalviruokiini. Tämä on ehdottomasti sellaista sapuskaa, jota ei keväällä tulisi enää mieleenikään kokata. Siispä nauttin siitä nyt.

Koko sukuni tilaa vuosittain poronlihaa tutulta poromieheltä. Omassa perheessäni hupenee vuodessa puolikkaan poronvasan lihat (vieraat auttavat syömisessä). Aiemmin lihat tulivat yhdessä isossa säkissä robusteina paloina, luineen ja rasvoineen päivineen. Silloin tein käristyksen aina lavasta. Kohmeisen lavan vuoleminen vei aikaa, mutta oli myös sen verran hauskaa puuhaa, että muutettuani yhteen mieheni kanssa, kinastelimme siitä, kumpi saa tehdä tämän työn. Minä hävisin, ja mieheni omi lihan preparoinnin kokonaan itselleen.

Pari vuotta sitten poromieheltämme alkoi saada lihaa myös "citypakkauksissa". Niin mekin aloimme tilata niitä, koska valmiiksi putsattujen ja irrotettujen lihojen käyttäminen on vain niin paljon helpomampaa. Toisaalta on sääli, ettemme saa lihan kylkiäisenä enää yhtä paljon luita kuin ennen. Nyt porolientä tulee keiteltyä enää hyvin harvoin.

Laadukkaasta suikaloidusta käristyslihasta poronkäristys valmistuu kuitenkin hujauksessa. Koska liha on niin laadukasta, ei makueroakaan huomaa. 

Ja käristyksen kanssahan kuuluu tietysti syödä Lapin puikulaperunoista tehtyä muusia ja puolukoita.

Poronkäristys 

800 g pakastettua poronkäristyslihaa tai kohmeisena vuoltua poron lapaa
voita
(1 sipuli)
1,5 dl olutta
suolaa
mustapippuria myllystä

Kuumenna voi valurautapadassa tai pannulla. Käristä kohmeisia lihasuikaleita kuumalla pannulla, kunnes ne ovat kauttaaltaan ruskeita. Lisää joukkoon silputtu sipuli ja paista, kunnes se pehmenee. Lisää olut ja alenna lämpöä. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna hautua, kunnes liha on pehmeää. Jos käristys uhkaa kuivua, lisää tarvittaessa vettä.

Puikulamuusi

1 kg Lapin puikulaperunoita
0,5 dl maitoa (täysmaitoa tai kevytmaitoa)
50-100 g voita
suolaa

Kuori perunat ja keitä tai höyrytä ne kypsiksi. Lisää voi ja soseuta survimella. HUOM! Älä missään nimessä käytä sauvasekoitinta! Sekoita jukkoon kuuma maito ja sekoita. Mausta suolalla.

Joskus lisään joukkoon myös kuumaa voita, jossa olen hauduttanut hetken murskattuja katajanmarjoja. Tämä voi kulkee muusiin tietysti siivilän kautta.

Ei kommentteja: