perjantai 1. maaliskuuta 2013

Parhaat burgerisämpylät


Olin pitkään vailla hyvää hampurilais- ja hodarisämpyläreseptiä. Urputimme tästä toistuvasti ystäväni kanssa, kunnes hän bongasi New York Timesin sivuilta toimivan burgerisämpyläreseptin ja jakoi sen heti kanssani. Olen tästä ohjeesta hyvin kiitollinen.

Hampurilaiset voi toki koota hyvin vaikkapa chiabattan väliin, mutta kyllä kevyt ja ilmava sämpyläkin on silloin tällöin paikallaan. Hodari sen sijaan kaipaa mielestäni aina kevyen sämpylän. Miksi pienleipomot eivät tartu tähän markkinarakoon ja myy käsinleivottuja hodari- ja hampurilaissämpylöitä? Olen varma, että ne menisivät hyvin kaupaksi.

Tämän reseptin turvin kauppojen suojakaasuun pakattuja sämpylöitä ei kuitenkaan tarvitse enää edes harkita. Näiden leipominen vaatii hieman suunnittelua. Itse taikina valmistuu hujauksessa, mutta kohottaminen vaatii yhteensä 2-4 tuntia. Lopputulos on mielestäni kuitenkin ennakoinni väärti. Ja sillä aikaa kun taikina ja sämpylät kohoavat liinan alla, ehtii tehdä hyvin myös muita juttuja.

En enää löytänyt netistä alkuperäistä reseptiä. Siinä taidettiin käyttää kahdenlaisia jauhoja, mutta itse olen käyttänyt vain tavallisia vehnäjauhoja. Tällaisenaankin resepti toimii mainiosti.

Parhaat hampurilaissämpylät (8 kpl)

7,9 dl vehnäjauhoja
2 tl kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
1,5 rkl sokeria
1,5 rkl pehmeää, suolatonta voita
2, 35 dl lämmintä vettä
3 rkl lämmintä maitoa
1 iso muna
1 rkl vettä

1 muna voiteluun
(pinnalle seesaminsiemeniä)

Sekoita jauhot, kuivahiiva, sokeri ja suola isossa kulhossa. Lisää voi ja hiero se seoksen joukkoon murusiksi.

Lämmitä maito ja vesi noin 45-asteiseksi. Vatkaa munan rakenne rikki. Sekoita maito, vesi ja muna keskenään. Lisää jauhoseokseen. Sekoita, kunnes saat sileän taikinan.

Kumoa taikina jauhoitetulle pöydälle ja vaivaa sitä 8-10 minuuttia, kunnes se on sileää ja kimmoisaa. Lisää jauhoja niin vähän kuin mahdollista. Taikinan tulisi olla tavallista leipätaikinaa löysempää.

Muotoile taikinasta pallo ja kohota sitä kulhossa leivinliinan alla lämpimässä paikassa 1-2 tuntia, kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Jaa taikina kahdeksaan osaan ja muotoile pyöreiksi sämpylöiksi. Aseta ne leivinpaperilla päällystetylle uuninpellille. Kohota sämpylöitä leivinliinan alla jälleen 1-2 tuntia, kunnes ne ovat kohonneet kaksinkertaisiksi.

Laita suuri, vedellä täytetty vuoka uunin pohjalle. Lämmitä uuni 205-asteiseksi. 

Vatkaa voiteluun tarkoitetun kananmunan rakenne rikki. Voitele kohonneet sämpylät (ja ripottele niiden päälle seesaminsiemeniä).

Paista uunin keskitasossa 15 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kullanruskeita. Käännä pelti paistamisen puolivälissä.

Siirrä kypsät sämpylät jäähtymään ritilän päälle.

Ei kommentteja: