perjantai 8. helmikuuta 2013

Mitä ihmettä - leivoin laskiaispullaa!

Äitiys todella muuttaa ihmistä, myös ruoanlaittajana. Aiemmin olen ollut sitä mieltä, etten ole "pullanleipojatyyppiä" ja sillä hyvä. Leivon mielelläni leipää, mutta pullat eivät ole olleet juttuni. Äitini leipoma pulla on kuitenkin yksi lapsuuteni rakkaista ruokamuistoista. On ihan eri asia syödä kotiuunista kuin leipomosta tullutta pullaa, esipaistetuista tekeleistä puhumattakaan. Haluan, että lapseni saa leipoa pullaa, syödä taikinaa ja haukata uunituoretta leivonnaista pullantuoksuisessa keittiössä.  

En sinänsä halua tuomita pakastealtaiden esipaistettuja pullankaltaisia tuotteita, mutta ainakaan leipomisen kanssa niillä ei ole mitään tekemistä. Ne ovat sitä paitsi pilanneet suomalaisen kahvilakulttuurin. On häpeällistä, miten harvassa ovat ne kahvilat, joista saa itse leivottuja pullia ja korvapuusteja. Miten monesti olen ajatellut tunnelmalliseen kahvilaan astuessani, että täältä saa takuulla hyviä leivonnaisia. Lähes yhtä usein olen kuitenkin pettynyt esipaistettujen tuotosten äärellä. Persoonattomat, teolliset puustit ja pullat eivät kuulu kahviloihin!

Niin, en siis perusta esipaistetuista pullista ja äitinä olen halunnut opetella ja myös oppinut pullan leipomisen jalon taidon. Hyvä rakenne syntyy, kun taikinaa vaivaa tarpeeksi kauan. Itse käytän monitoimikonetta, mutta kyllä se käsinkin luonnistuu.

Tulevana laskiaisena täytyy tietysti leipoa laskiaispullia, jotka täytetään kermavaahdolla ja mantelimassalla tai vadelmahillolla. Ja pöydän ääressä kuuluu väitellä siitä,  onko mantelimassalla vai hillolla täytetty versio se oikea. Omassani on ehdottomasti mantelimassaa! 

Laskiaispullat

Pullataikina

5 dl vettä
1,5 tl suolaa
2 dl sokeria
reilu 1 tl kardemummaa
50 g hiivaa
2 munaa
1,5 - 1,6 l jauhoja
200 g sulatettua voita

voiteluun 1 muna
raesokeria pinnalle

Täytteeksi:

kermavaahtoa
mantelimassaa
vadelmahilloa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri ja kardemumma. Lisää kananmunat ja jauhot vähitellen. Vaivaa taikinaa yleiskoneella kahdeksan minuuttia. Lisää voi ja vaivaa vielä kolme minuuttia. Anna kohota liinan alla parikymmentä minuuttia.

Leivo pulliksi ja kohota ne liinan alla kaksinkertaisiksi. Voitele munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 225-asteisessa uunissa 8-10 minuuttia pullien koosta riippuen. 

Halkaise jäähtyneet pullat ja täytä ne kermavaahdolla ja mantelimassaviipaleilla tai vadelmahillolla. 

Pullataikinan resepti on Hans Välimäen ja Vesa Parviaisen P.S. -keittokirjasta, mutta suolaa käytän vähän vähemmän.2 kommenttia:

Sanna kirjoitti...

Täällä samat hommat käynnissä! Itselleni myös mantelimassa on se "oikea" juttu. Tosin ostan sen valmiina pötkössä Salliselta. Se on melkein kuin marsipaania eikä ollenkaan sellaista karvasmantelin makuista mikä on monille se inhoamisen syy.

Sellainen kommentti pullataikinastasi, että minä saan pullasta paljon pehmeämpää kun jätän kokonaan munan pois.

Mukavia liukuja teille!

Sanna

Selina kirjoitti...

Hei Sanna,
kiitos vinkistä! Hyvä tietää, että taikina onnistuu ilman kananmunaakin. Näin pullaa voi leipoa myös allergikolle tai vegaanille.

Selina