torstai 17. toukokuuta 2012

"Karamellipossu Farang"



Tein tänään Matti Wikbergin ja Tomi Björckin reseptiä mukaillen suussa sulavaa Farangin karamellipossua.

Tuotokseni ei ollut varsinaista "fine diningia", mutta herkullista se oli, ja kokkaan tätä takuulla uudelleenkin. Perheen pieninkin toisteli ruokapöydässä useampaan otteeseen, "oi, miten hyvää tämä on!" Kannattaa huomioida, että possun valmistaminen tulee aloittaa päivää ennen sen tajoamista. Friteerausta varten tarvitset joko rasvakeittimen tai hyvän lämpömittarin.

Pahoittelen rumaa annoskuvaa, mutta minulla oli kiire syömään...

Karamellipossu Farang

Liha ja haudutusliemi

600 g possunniskaa eli kasleria

1 l vettä
1 valkosipulinkynsi
n. 10 cm pala inkivääriä
1 korianterinjuuri
pari valkopippuria
2 dl valkoviiniä
4 dl vähäsuolaista soijaa
1/2 dl ketjap manista eli makeaa soijakastiketta
1 dl osterikastiketta

1. päivä

Karamellipossun valmistaminen aloitetaan jo päivää ennen tarjoilemista. Valmista possun haudutusliemi. Kiehauta kaikki ainekset kattilassa, lisää liha liemeen kokonaisena ja hauduta 160-asteisessa uunissa kattilassa 3-4 tuntia. Lihan tulee olla ylikypsää.

Nosta liha liemestä ja laita se prässin (paino) alle yöksi. Siivilöi liemi ja ota se talteen.

2. päivä

2 1/2 dl lihan haudutuslientä
5 tähtianista
1 kanelitanko

Kuori hyytynyt rasva haudutusliemen päältä, mittaa kattilaan tarvittava neste ja lisää siihen tähtianis ja kaneli. Kiehauta ja anna jäähtyä lieden laidalla.

200 g palmusokeria
1/2 dl vettä
1/2 dl sokeria
rypsi- tai auringonkukkaöljyä friteeraukseen
3 rkl rapeaksi paahdettua vakosipulia
3 rkl rapeaksi paahdettua salottisipulia
2 punaista chiliä
2 rkl riisiviinietikkaa
1ruukku korianteria

Valmista seuraavaksi karamelli. Mittaa sokerit ja vesi toiseen kattilaan. Kuumenna vähitellen, kunnes sokeri sulaa. Karamellisoi, kunnes seos alkaa tummua. Lisää haudutusliemi. Seoksen tulisi "räjähtää" ja yhdistyä paksuksi karamelliksi. Varo näppejäsi!

Leikkaa possu pieniksi kuutioiksi. Lämmitä öljy 170-asteiseksi. Friteeraa palat öljyssä kullanruskeikski. Valuta ylimäräinen öljy pois. Yhdistä kulhossa possu, karamelli, chiliviipaleet, korianteri ja rapeat sipulit. Pirskottele päälle riisiviinietikkaa.

P.S. Pakastin ylimääräisen haudutusliemen ja aion käyttää sitä myöhemmin muissa aasialaisissa ruoissa.

2 kommenttia:

Viivi kirjoitti...

Mies sai jouluna Tomi Björckin "Huippukokin kotiruokaa"-kirjan ja teimme sen ohjeella ensimmäistä kertaa karamellisoitua possua, kun loppiaisena oli koko päivä aikaa vartoa keittiössä. Googlettelu paljasti, että resepti on kuitenkin kiertänyt netissä jo vuosia!

Emme malttaneet odottaa vaan valmistimme ruoan vain yhden päivän aikana, mutta siitä tuli silti todella hyvää, vaikka liha saikin seisoa jääkaapissa vain parisen tuntia. Karamellikastikkeen edessä olimme molemmat ihan sanattomia - emme olisi voineet kuvitellakaan, että siitä saisi kotioloissakin NIIN hyvää!

Selina kirjoitti...

Hei Viv, karamellipossu on tosiaan herkkujen herkkua. Hyvä kuulla, että tämä onnistuu tarpeen tullen myös yhdessä päivässä, aina kun ei tosiaan muista ennakoida tai jaksa odottaa... :)