keskiviikko 9. toukokuuta 2012

+ 26 °c
Kuulin, että Helsingissä paistoi eilen aurinko vastapuhjenneiden hiirenkorvien läpi. Sitä näkyä en haluaisi missata yhtenäkään vuonna. Kaikkea ei kuitenkaan voi saada ja raukean helteisistä lomapäivistä on helppo nauttia. Miten hyvältä kuumuus talven jälkeen tuntuukaan.
Gazpacho, klassinen espanjalainen kylmä keitto, oli oiva hellepäivän lounas. Kesällä teen tätä usein myös Suomessa, mutta jostain syystä se maistuu parhaalta juuri Espanjassa. Keiton onnistumisen kannalta on olennaista, että kaikki kasvikset, varsinkin tomaatit, ovat todella kypsiä. Tätä ei siis kannata valmistaa talvella. Raaoista tomaateista tulee muutenkin vain paha mieli. Toisaalta keiton ideahan on juuri siinä, että sitä syödään kesähelteillä.  

Gazpacho 4-6 annosta
1 kg   kypsiä tomaatteja, kaltattuina ja siemenet poistettuina
2 avomaankurkkua kuorittuina ja paloiteltuina

2 vihreää tai punaista paprikaa
3 valkoispulin kynttä (tai maun mukaan)
1 iso makeahko sipuli kuutioituna
2 rkl valkoviinietikkaa (tai maun mukaan)
½ dl hyvää oliiviöljyä
4 dl kylmää vettä
suolaa ja mustapippuria mylystä
Lisäksi
oliiviöljyä
4 vaaleaa kuutioitua ja rapeaksi paistettua leipäviipaletta.
pieneksi kuutioitua paprikaa, makeaa sipulia, kurkkua ja tomaattia (kuorittuja ja siemenet poistettuna) 
(jääpaloja)

Sekoita kaikki ainekset isossa kulhossa, suolaa ja pippuri lukuun ottamatta. Soseuta joko tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää tarvittaessa vettä. Mausta suolalla ja pippurilla. Jäähdytä jääkaapissa.
Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi ja ruskista niitä öljyssä muutama minuutti. Itse kuullotan öljyssä ensin valkosipulin viipaleita, jotka poistan ennen leipäkuutioiden paistamista.

Tarjoile keitto oliiviöljyn, kruntonkien ja silputtujen kasvisten kanssa. Lisää keittoon halutessasi jääpaloja.
Kauneimman väristä keitosta tulee, kun siihen käyttää punaista paprikaa. Olen kuitenkin niin ihastunut täkäläisiin suippoihin vihreisiin paprikoihin, että käytin niitä myös tässä keitossa. Ilokseni näitä paprikoita saa täältä myös luomuna. On hienoa, että luomutarjonta on muutenkin parantunut Espanjassa parin viime vuoden aikana. Keinotekoinen oranssi väriaine, colorante, pitää kuitenkin sitkeästi pintansa ruokakauppojen maustehyllyjen kuninkaana. Ei niin pientä kauppaa, ettei siellä myytäisi colorantea. Huh!

Ei kommentteja: