tiistai 10. huhtikuuta 2012

Pitkänperjantain kalaa ja takatalven jälkiruoka


Pitkänäperjantaina on monissa kodeissa perinteisesti syöty kalaa. Tapa juontaa juurensa katolisesta perinteestä, jonka mukaa Kristuksen kärsimyksen päivänä ei saa syödä liha- tai linturuokia. Itsekin vaalin tätä perinnettä, lammas odottakoon vuoroaan pääsisäissunnuntaihin.

Vietimme pääsisäistä maalla ja pitkänperjantain ruokalistalla oli paistettua siikaa, parsaa ja hollandaisekastiketta  sekä crème brûléeta. Aikomuksenani oli startata kevään villivihanneskausi ja valmistaa kallioimarre crème brûléeta, mutta takatalvi vesitti aikomukseni. Perjantaina nimittäin vihmoi lunta ja pakkanen oli jäädyttänyt kallioimarteita suojaavan lumen niin kivikovaksi, etten päässyt käsiksi herkullisiin mesijuuriin. Niinpä perinteinen crème brûlée sai kelvata. Toisaalta tämä jälkiruoka on klassisesti vaniljalla maustettuna niin herkullista, että se maistuu aina.Paistettua siikaa, vihreää parsaa ja hollandaisekastiketta (4:lle)

4 annoskokoista siikafileetä
1 kg  vihreää parsaa

Hollandaisekastike:

5 munankeltuaista
300 g huoneenlämpöistä (suolatonta) voita
1 dl vettä
suolaa ja vastajauhettua valkopippuria
vastapuristettua (luomu) sitruunamehua

Siika Nypi siikafileistä ruodot pois, mutta älä poista nahkaa. Paista fileet voissa hetki ennen tarjoilua.
Parsat Leikkaa parsoista kuiva tyviosa pois. Älä pihistele, vaan raaski leikata pois tarpeeksi pitkä pätkä – puiseva tyviosa nimittäin pilaa parsanautinnon.  Mikäli käytät ohutta vihreää parsaa, niitä ei tarvitse kuoria. Paksukuorisemmat on sen sijaan hyvä kuoria. Mikäli on suuri parsan ystävä, kannattaa satsata kunnolliseen parsankuorimeen, perunankuorimaveitsellä tulee nimittäin helposti nyrhittyä pois liian paksu kerros.

Parsojen keittäminen on taitolaji, jossa oikea ajoitus on kaiken a ja o. Parsat keitetään suolalla ja sokerilla maustetussa vedessä juuri ennen tarjoilua.

Parsan keittäminen:

2 l vettä
1 rkl merisuolaa
1 tl sokeria

Pane parsat kiehuvaan, suolalla ja sokerilla maustettuun veteen. Keittoaika on n. 7 minuuttia siitä kun vesi kiehuu uudelleen.

Mikäli ostamasi parsat on niputettu kumilenkillä, poista kumilenkki niin pian kuin mahdollista ja kääri parsat esimerkiksi keittiöpyyhkeeseen.

Hollandaisekastike Kiehauta vesi vastajauhetun valkopippurin kanssa. Lisää keltuaiset ja vispaa keskikuumassa vesihauteessa sakeaksi. Vispaa huoneenlämpöinen voi joukkoon vähän kerrallaan. Mausta sitruunanmehulla ja suolalla.


Crème Brûlée


3 dl kuohukermaa
2 dl maitoa
vajaa 0,5 dl sokeria
1 vaniljatanko
3 keltuaista
Tummaa raakakidesokeria


Kuumenna uuni 95-asteiseksi. Keitä kermaa, maitoa ja halkaistua vaniljatankoa n. viisi minuuttia. Anna seoksen jäähtyä toiset viisi minuuttia. Poista vaniljatanko. Sekoita keltuaiset ja sokeri keskenään ja sekoita kermaseoksen joukkoon. Annostele massa vuokiin ja kypsennä uunissa noin 45 minuttia, kunnes vanukas on hyytynyt. Älä kuumenna uunia yli 100 asteiseksi, sillä silloin vanukkaat voivat muuttua rakeisiksi. Jäähdytä. Ennen tarjoilua levitä pinnalle tummaa sokeria ja paahda vanukkaiden pinta kaasupolttimella rapeaksi. Rapean pinnan saa loihdittua myös uunin grillivastuksen alla, mutta kaasupolttimella se sujuu helpommin.


Ei kommentteja: