perjantai 31. tammikuuta 2014

Italialainen sitruuna-mantelikakku


Sitrushedelmät ovat parhaimmillaan (ja samalla myös edullisimmillaan) juuri nyt. Niinpä niistä kannattaa ottaa ilo irti. Minä ainakin olen herkutellut appelsiineilla ja greipeillä lähes päivittäin. Sitruunoita käytän ruoanlaitossa vuoden ympäri, olipa niiden sesonki tai ei. Nyt ne ovat kuitenkin mehukkaimmillaan ja herkullisimmillaan. Kirpeät sitrukset piristävät talvisia kokkailuja ja saattaapa niiden sisältämä c-vitamiini olla avuksi myös flunssantorjunnassa.

Caprin sitruunakakku leivotaan mantelijauhoista ja mehevöitetään valkosuklaalla. Vaatimattoman ulkokuoren alla piilee täyteläinen nautinto. Tähän tulee suorastaan himo! Hyvä uutinen on myös se, että kakku on täysin gluteeniton.

Suosin sitrushedelmissä luomua, varsinkin silloin kun käytän hedelmistä kuoret. Caprin sitruunakakkuun tulee peräti kolmen hedelmän kuoret, joten itse valmistan tämän luomuhedelmistä. Mielestäni luomusitruunat myös maistuvat ja tuoksuvat tehoviljeltyjä paremmalta, mutta tietysti tämän voi tehdä myös "tavallisista" sitruunoista. 

Italialainen sitruuna-mantelikakku

eli Caprin sitruunakakku

150 g sulatettua voita (+voita vuoan voitelemiseen)
4 suurta kananmunaa
0, 7 dl perunajauhoja (+ vuoan jauhottamiseen)
2 1/2 tl leivinjauhetta
200 g valkosuklaata
200 g mantelijauhoa
200 g sokeria
3 (luomu)sitruunan kuoret
1 dl (luomu)sitruunanmehua

tomusokeria koristeluun


Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Pese ja kuivaa sitruunat. Raasta kuoret raastimen hienolla terällä niin, ettei valkoista osaa tule mukaan. Purista sitruunoista yksi deslilitra mehua.

Voitele ja jauhota irtopohjavuoka.

Rouhi valkosuklaa veitsellä hienoksi.

Vatkaa munat ja puolet sokerista kulhossa vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Malta vaahdottaa tarpeeksi kauan.

Sekoita toisessa kulhossa toinen puolisko sokerista ja muut kuivat aineet, myös suklaarouhe. Sekoita joukkoon sitruunankuori ja voisula sekä sitruunanmehu. Yhdistä kananmunavaahto kuivien ainesten sekaan ja sekoita tasaiseksi. Kumoa taikina irtopohjavuokaan. Paista uunin keskitasolla 45 minuuttia. Varmista kypsyys tikulla.

Anna kakun jäähtyä vuoassa. Koristele jäähtynyt kakku tomusokerilla.


Resepti on sovellukseni tästä.




7 kommenttia:

Jonna kirjoitti...

Onpas raikkaan oloinen kakku. Tämän laitan ehdottomasti testilistalle, kiitos reseptistä.

Selina kirjoitti...

Ole hyvä! Kannattaa kokeilla, on nimittäin sairaan hyvää. Kakku muuten säilyy mehukkaana pitkään.

Anonyymi kirjoitti...

Hienot kuvat ja herkullisen näköinen kakku. Täytyy testata.

Selina kirjoitti...

Suosittelen! Mustan, huolella haudutetun teen kanssa se maistuu erityisen hyvältä.

Anonyymi kirjoitti...

Ihana resepti! Ei ihan freetox-henkinen, joten tein vain puolikkaan kakun, kun oli pakko joka tapauksessa kokeilla. Onneksi, sillä kakku syötiin miehen kanssa kahteen pekkaan saman päivän aikana, hups! Tämä jää kyllä luottokakuksi. Voisi kokeilla seuraavalla kerralla vaihtaa sokerin vaikka ksylitoliin ja tehdä raaka-valkosuklaan.

Anonyymi kirjoitti...

Oli todella hyvä kakkua! Raikkaan sitruunainen, mutta makea. Kun se jäähtyy niin ihana rakeenne.

Bumerangi kirjoitti...

Tosi huono säilymään, oli vaan niin mahottoman hyvää!