keskiviikko 21. kesäkuuta 2017

Kesän lokerot - Grillattu mustekala

Grillattu mustekalan lonkero, grillattu pulpo, grilled octopus, mustekalan grillaaminen, raa'an mustekalan kypsentäminen, mustekalan keittäminen
Mustekalan keittäminen tuntui viime kesään saakka lähes mahdottomalta ruokahaasteelta, jonka onnekseni kuitenkin selätin. Kiitos tästä kuuluu taiteilija Hannu Palosuolle, joka opetti minulle mustekalan keittämisen salat - kiitos ja kumarrus, Hannu! Italiassa asuva taiteilija on saanut oppinsa italialaiselta anopiltaan, joten kokeilin hänen reseptiään ensitilassa. Lopputulos oli odotusten mukainen ja mustekala niin mureaa, että se suorastaan suli suuhun. 

Ilman Hannun varoittavia sanoja, olisin luultavasti maustanut mustekalan keitinliemen sitruunalla, mitä ei missään nimessä tule tehdä, koska sitruuna sitkistää mustekalan. Sen sijaan mustekala keitetään kokonaisena viinissä noin puolentoista tunnin ajan, minkä jälkeen sen annetaan vielä jäähtyä liemessään.

Keitetystä mustekalasta on helppo jalostaa jos jonkinlaisia herkkuja. Grillattu mustekala on yksi ehdottomista suosikeistani. Itse tosiaan keitän mustekalan ennen grillaamista, joskin italialaiset mammat kuulemma nakkaavat ne grilliin sellaisenaan. Ehkä uskallan kokeilla tätäkin tekniikkaa jonakin päivänä, mutta tänä juhannuksena grillissäni tirisee oheisen reseptin mukaan valmistettu mustekala, jonka kylkeen pyöräytän jonkin ihanan salaatin ja aiolin. Nämä maut virittävät minut aina rentoon lomatunnelmaan, koska ensimmäiset mustekalani olen syönyt Välimerellä lomaillessani. 

P.S. Mustekalaa ostaessaan kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mistä päin maailmaa otukset tulevat ja millä tekniikalla ne on pyydetty (ei pohjatroolaukselle!). Itse kelpuutan ruokapöytääni vain Espanjalaisia mustekaloja, koska sikäläiset mustekalakannat voivat hyvin. Suomessa ainakin Arvo Kokkonen myy vastuullisesti pyydettyjä mustekaloja.

Mustekalan käsittely, mustekalan keittäminen, raa'an mustekalan keittäminen, grillattu mustekala






















Grillatut mustekalan lonkerot

Mustekalan keittäminen

1 kokonainen, raaka mustekala perattuna (pää ja nokkamainen suu poistettuna)
(myös pakastettu ja sulatettu mustekala käy)
2-3 pulloa roseeviiniä (tai valkoviiniä)
1 rkl hienoa merisuolaa

Huuhtele mustekala juoksevan veden alla. Laita mustekala, viini ja suola kattilaan. Viiniä tulee olla sen verran, että se peittää mustekalan kokonaan. Kuumenna liemi kiehuvaksi. Alenna lämpöä ja anna mustekalan kypsyä miedosti poreilevassa vedessä noin 1,5 tuntia. Anna mustekalan jäähtyä liemessä.
HUOM! Älä laita keitinliemeen sitruunaa, koska se tekee mustekalan lihasta sitkeää.

Mustekalan grillaaminen

Leikkaa mustekalan lonkerot irti toisistaan. Grillaa mustekalan lonkeroihin hyvä väri grillissä. Suosittelen käyttämään parillalevyä, sillä murea mustekala hajoaa grillatessa helposti.

Jos käytössäsi ei ole grilliä, parillapannu ajaa myös asiansa.

Tarjoa grillattu mustekala sitruunanlohkojen, mieleisesi salaatin ja vaikkapa aliolin kera.



1 kommentti:

Jouni Rask kirjoitti...

Kiitos hyvästä ja selkeästä ohjeesta. Pakkohan tuo grillattu oktopussy on kokeiltava tällä reseptillä.