keskiviikko 20. elokuuta 2014

Mummun sillikaviaari
Molemmat lapsuuteni "mummolat" sijaitsivat rannikkokaupungeissa. Lapsuusmuistoihini ei siis kuulu isovanhempien hoivissa vietettyjä kesiä lainehtivien viljapeltojen keskellä. Navetan ylisillä seikkailin ja traktorin kyytiin pääsin vasta paljon myöhemmin. Ei ollut punaista tupaa eikä perunamaata, mutta oli kuitenkin raukeasti raksuttava seinäkello ja kaksi isoäitiä, jotka molemmat loihtivat hyvää ruokaa. Perusturvaa luovia makumuistoja on lapsuudestani kertynyt yllin kyllin. Näiden makujen pariin on mukava palata, etenkin silloin, kun kaipaan lohturuokaa.

Lapsuudessani Mummu paistoi maailman parhaat lätyt, kaalilaatikot ja lihapullat, pikkuleivistä puhumattakaan! Syyskesällä keitettiin hilloa ja säilöttiin purkkikaupalla kurkkurelissiä. Mummulla oli perinteikkäät bravuurinsa, mutta hän oli myös ennakkoluuloton kokki, joka kokeili Paappani innostamana uusia reseptejä ja tutustui keittiössään eri ruokakulttuureihin. Mummuni maustekaapin jäämistöstä löytyi muun muassa kurkumaa, jeeraa ja chiliä. Mamma taas leipoi mahtavaa pullaa ja toscakakkua, eikä palapaisti tai Wieninleike maistu missään yhtä hyvältä kuin silloin Peipposissa.

Kun Jonna heitti mummolaruokahaasteen kehiin, päätin tarttua täkyyn ja osallistua leikkiin ensimmäistä kertaa. 

Koska olen tähän päivään asti (jolloin kuopus sairastui ja rankkasade kurittaa parvekekukkia) elänyt sinnikkäästi kesässä, päätin postata tämän sillikaviaarin reseptin, jonka Mummuni oli kirjoittanut reseptivihkoonsa säntillisellä käsialallaan. Päivitin ohjeen kuitenkin tähän päivään kapriksilla. 

Muistaakseni sillikaviaaria tarjoiltiin Mummun ja Paapan luona jouluisin. Noloa myöntää, mutta opin syömään silliä vasta aikuisiällä.  Joulusillit menivät minulta lapsuudessa siis sivu suun. Nykyisin syömme sillikaviaaria ennen kaikkea kesällä uusien perunoiden ja ruisleivän kera ja keskitymme joulupöydässä muihin kalaherkkuihin.

Niin, omaa mummolaruokasuosikkiaan voi käydä äänestämässä Suolaa ja hunajaa -blogissa 24.8.alkaen!

Sillikaviaari

2 matjessillifilettä
1 maustekurkku
1 rkl kapriksia
1 hapan omena (Granny Smith)
1 kesäsipuli varsineen (tai 1 pieni sipuli)
2 kananmunaa
(1 rkl silputtua tilliä)
1 prk creme fraichea

Kuutioi sillifileet, maustekurkku, omena ja kananmunat pieniksi, suurin piirtein samankokoisiksi kuutioiksi. Hienonna sipuli ja silppua tilli. Yhdistä ainekset kulhossa ja lisää creme fraiche. Sekoita tasaiseksi ja anna maustua jääkaapissa vähintään tunnin verran.
2 kommenttia:

Jonna kirjoitti...

Ihana kesäohje. Saatan kyllä lainata tätä hiukan myös joulupöytään...

Selina kirjoitti...

Ihan suotta syömme tätä vain kesäisin. Mystisiä nämä päähänpinttymät. Ehkä pitäisi elvyttää joulupöydän sillitraditio, kun meillä ceviche yms. "modernimmat kalat" ovat syrjäyttäneet perinteiset joulusillit.