Etana Escargot, viisas kuin jäkälä. Ja paarma, vääräsääri,
päivänheitto. Kukapa olisi uskonut, että juuri niistä tulisi ystäviä! (Reetta
Niemelä)
Kesä ja paarmat tuntuivat tänään hyvin kaukaisilta. Kengät
kastuivat sateessa ja tuuli kuritti sateenvarjoani. Kaiken kukkuraksi taisin
vilustua. Tällaisen päivän päätteeksi valkosipulietanat, uunituore patonki ja
punaviini olivat juuri sitä mitä kaipasin.
Etanat ovat mieheni bravuuri, ja hän valmisti ne tänäänkin.
Tällä reseptillä ne onnistuvat aina. Pidän etanoista, mutten enää juurikaan
tilaa niitä ravintolassa. Nämä nimittäin päihittävät useimpien ravintoloiden
versiot.
Yleensä leivon patongit äitini ikivanhalla ohjeella, mutta
nyt kokeilin uutta reseptiä, jossa taikina kohotetaan kolmeen
kertaan. Patongeista tuli lähes täydellisiä, vähän lyhyitä ja leveitä tosin, mutta mitäpä tuosta. Suosittelen!
Valkosipulietanat
24 purkkietanaa
1/2 sipuli silputtuna
1 dl valkoviiniä
200 g voita
4 valkosipulin kynttä
½ sitruunan mehu
2 rkl silputtua persiljaa
(muutama tippa Worchestershire-kastiketta)
suolaa
valkopippuria myllystä
Paista sipuleita ja etanoita pienessä määrässä voita. Älä
ruskista sipulia. Lisää valkoviini ja keitä, kunnes neste on haihtunut.
Lisää voihin valkosipuli, sitruunamehu, persilja,
Worchestershire-kastike, suola sekä pippuri. Vatkaa voiseos ”kuohkeaksi”.
Laita etanat etanapannun koloihin ja levitä voi etanoiden
päälle. Paista 225-asteisessa uunissa, kunnes voi ja etanat kuumenevat
kunnolla.
Patongit
½ pakettia hiivaa
2 dl vettä
6 ½ - 7 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 tl sokeria
Liota hiiva
jääkylmään (!) veteen. Lisää vehnäjauhot ja vaivaa taikinaa 10 minuuttia.
Lisää suola ja sokeri. Jatka taikinan vaivaamista vielä pari minuuttia. Anna
taikinan levätä kulhossa parikymmentä minuuttia keittiöpyyhkeen alla.
Jauhota pöytä. Jaa taikina neljään osaan ja muotoile ne
pyöreiksi palloiksi. Anna pallojen levätä 20 minuuttia liinan alla.
Muotoile patongeiksi. Aseta patongit pellille leivinpaperin
päälle niin. Nostata patonkeja liinan alla puolisen tuntia. Kun taikinan pinta palautuu
painettaessa, patongit ovat valmiita paistettaviksi. Jauhota patongit ja viillä niiden pintaan viilloot terävällä veitsellä.
Paista patonkeja 210-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Hietä uunin pohjalle n. desilitra vettä paistamisen alussa. Kun patongit ovat
paistuneet 15 minuuttia, avaa uuninluukku (raolleen). Näin leipiin saa rapean kuoren.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti