torstai 26. huhtikuuta 2012

Savusärkeä!
Eilinen auringonpaiste viritti minut kesätunnelmiin. Niinpä ruokakin oli sen mukaista. Savusärjestä, keitetyistä perunoista ja marinoidusta punasipulista valmistui kesäinen herkku, jonka söin hyvällä omallatunnolla.

Olen viime vuosien kuluessa havahtunut maailman kalakantojen huolestuttavaan tilanteeseen. Monet kalalajit ovat sukupuuton partaalla, mutta siitä huolimatta niitä myydään kauppojen kalatiskeissä, myös Suomessa.

Olen aina ollut sitä mieltä, että kotimaiset kalamme ovat niin hienoja, ettei täällä ole mitään järkeä syödä toiselta puolelta maapalloa raijattuja eksoottisia kalalajeja. Makuasioiden lisäksi vaakakupissa painavat ekologiset asiat. Kotimaisen kalan ostaminen ei sekään valitettavasti aina ole se ympäristöystävällisin vaihtoehto. Onneksi WWF on julkaissut kalaoppaan, josta voi tarkistaa, mitä kaloja tulee suosia ja mitä välttää.

Kuluttajille sysätään tässäkin asiassa suuri vastuu. Onneksi  WWF Suomi kampanjoi sen puolesta, että vuoden 2015 loppuun mennessä maassamme olisi kaupan vain kestävästi pyydettyä ja tuotettua kalaa. Toivottavasti tavoite toteutuu. Haluan uhanalaiset kalalajit pois kalatiskeistä! Syökäämme sillä aikaa enemmän särkeä!

Savusärkisalaatti

Savusärkeä (itse savustettuja tai Pielisen kalajaloste Oy:n öljyyn säilöttyjä)
Keitettyjä perunoita
Oliiveja
Rapeaa salaattia
Kurkkua
Tilliä
Keitettyjä (luomu) kananmunia

Punasipulia
Punaviinietikkaa

Sitruunamehua
Oliiviöljyä
Sormisuolaa
Mustapippuria

Marinoi punasipuli punaviinietikassa siten, että suikaloidun sipulin päälle kaadetaan punaviinietikkaa.  Käytä salaattiin vain marinoidut sipulit (ei etikkaa). Kokoa aineksista salaatti ja mausta sitruunamehulla, oliiviöljyllä, suolalla ja vastajauhetulla mustapippurilla.Ekologinen herkku.

Ei kommentteja: