keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Teriyaki-lohta ja seesamiöljyssä wokattua kaalia


Tänään 3-vuotias lapseni sai päättää mitä syödään – päivälliseksi oli ”japanikalaa”, eli teriyaki-lohta. Maukkainta tästä tulee grillaamalla (tai pannussa paistamalla), mutta vaivattominta on kypsentää kala uunissa.

Arki-illan aikataulu asetti omat ehtonsa: lykkäsin kalan uuniin ja sen kypsyessä valmistin teriyaki-kastikkeen, keitin riisin ja wokkasin lisukkeeksi seesaminsiemenillä höystettyä kaalia. Yleensä pyöräytän teriyaki-lohen lisukkeeksi chilillä ja sitruunalla maustettua merileväsalaattia. Nyt levä oli kuitenkin päässyt loppumaan, mutta kaalistakin tuli kelpo lisuke. Wokkiin käytin seesamiöljyä. Kuten kaikissa öljyissä, myös seesamiöljyissä on suuria eroja. Mielestäni parhaan makuista on Clearspringin luomu seesamiöljy. Sen hienostunut maku sopii mainiosti japanilaiseen makumaailmaan.

Riisin kanssa kannattaa myös olla tarkkana, sillä niissäkin on suuria eroja. Japanilaisten ruokien kanssa käytän aina laadukasta japanilaista riisiä.

Teriyaki-lohi

800 g (luomu) lohta
suolaa

Teriyaki-kastike:

5 rkl japanilaista (!) soijakastiketta
5 rkl miriniä
4 rkl ruokosokeria
n. 1 tl raastettua inkivääriä (tai maun mukaan)

Seesamiöljyssä wokattu kaali

valkokaalia
seesamiöljyä
seesaminsiemeniä

Sekoita teriyaki-kastikkeen ainekset keskenään. Jos on aikaa, anna sen marinoitua jääkaapissa tunti tai pari.

Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Nypi kala ruodottomaksi ja aseta se uunivuokaan. Kypsennä n. 30 min. Ota kala uunista ja kaada sen päälle teriyaki-kastiketta.

Paahda seesaminsiemeniä kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes ne muuttuvat kullanruskeiksi. Kuumenna seesamiöljy wokkipannussa. Lisää kaali ja anna sen kypsyä kevyesti. Lisää joukkoon paahdetut seesaminsiemenet.

P.S. Japanilainen riisimauste kruunaa kaiken. Olemme tuoneet sitä aiemmin Japanista, mutta nykyisin sitä saa täälläkin jo monesta kaupasta. Renée Voltairen Furikake on ainakin hyvää.

Ei kommentteja: