perjantai 13. huhtikuuta 2012

Perjantai-illan iltapala




Kalatiskillä oli tänään niin hyvän näköisiä siikafileitä, että niitä päätyi myös omaan ostoskoriini.  Kotona valmistin suolattua siikaa oliiviöljy-sitruunakastikkeessa.  Se on todella helppo ja herkullinen ruoka. Vaikka fileiden tönkkösuolaus ja huuhteleminen vaativat aikaa, työpisteen ääressä seistessä ei kulu montakaan minuuttia. Joskus olen myös oikonut mutkia ja graavannut siian perinteiseen tapaan edellisenä päivänä.

Teen tätä aika usein. Kesällä se maistuu mahtavalta uusien perunoiden kanssa ja hyvää se on myös ruisleivän kera.  

Suolattua siikaa oliiviöljy-sitruunakastikkeessa

500 g siikafileitä nahkoineen
100 g karkeaa merisuolaa
1,5 dl (luomu) oliiviöljyä
Yhden (luomu) sitruunan mehu
1 iso sipuli
1 ruukku tilliä

Aseta nahalliset siikafileet vuokaan, jonka pohjalla on 1/3 osa suolasta. Lisää loput suolasta niin että fileet peittyvät kokonaan. Anna vuoan seistä jääkaapissa vähintään kaksi (enintään kuusi) tuntia.

Ota fileet suolasta ja pane ne kylmän juoksevan veden alle 20–30 minuutiksi siten, että fileet ovat veden alla.

Kuivaa fileet ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi.

Valmista kastike. Silppua sipuli ja laita se kulhoon oliiviöljyn, sitruunamehun ja silputun tillin kanssa. Lisää kalat ja sekoita varovasti.

Ei kommentteja: