keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Tervetuloa takaisin - korealainen bibimbap (GF)


korealainen-kasvisruoka, bibimbap, gluteeniton-gochujang, kasvispyttipannu, aasialainen-kasvispyttipannu, korealainen-pyttipannu

Korealaisesta chilitahnasta, gochujangista on meuhkattu parisen vuotta, eikä syyttä, onhan se koukuttavan herkullista. Oman jääkaappini vakiovarustukseen se on kuulunut jo vuosikaudet ja olen mielihyvin antanut sen sisältämät e-koodit anteeksi. Gochujang antaa makua marinadeihin ja se on oiva mauste myös grilliruoille - ja korealaisen kasvispyttipannun, bibimbapin, kyljessä se on ehdoton!

Kun suhteeni gluteenin katkesi lopullisesti noin vuosi sitten, myös gochujang-rakkauteni järkkyi. Valtaosa valmistahnoista sisältää nimittäin gluteenia. Ulkomaisista nettikaupoista löysin gluteenittomia tahnoja, mutta ilahduin kovasti, kun löysin helsinkiläisen Toyokanin valikoimista vehnättömän gochujang-tahnan. Löytöni myötä esimerkiksi bibimbapin valmistaminen ei enää vaadi  ennakointia. Lähiaikoina aion tosin opetella tekemään gochujangia myös itse.

Bibimbap on hyvällä tavalla mörssäriruokaa, juuri sellaista, jota tekee mieli silloin, kun on hyvin väsynyt. Omasta mielestäni tämä sopiikin mainiosti myös juhlien jälkeisiin päiviin.

Lämpimään vuodenaikaan tykkään käyttää bibimbapiin raakoja vihanneksia, mutta näin talviaikaan keho kaipaa selvästi myös kypsennettyä ruokaa, joten wokkaan porkkanat ja purjot pikapikaa pannussa niin, että ne jäävät vielä napakoiksi.

Sitten kaikki ainekset asetellaan kulhoon, jonka jälkeen kaikki ainekset sekoitetaan gochujangin kanssa ihanasti sekaisin. <3

kasvisbibimbap, bibimbap, gluteeniton-gochujang, korealainen-pyttipannu, korealainen-kasvisruoka, aasialainen-pyttipannu

Bibimbap (neljälle)

2 dl mustariisiä
vettä
hienoa merisuolaa riisin keitinveteen
kaksi kourallista vihreitä papuja
3 porkkanaa
15 cm pala purjoa
rasiallinen siitake- tai herkkusieniä
kookos- tai oliiviöljyä paistamiseen
2 rkl seesaminisemeniä paahdettuna
1 rkl luomulaatuista seesamiöljyä, esim. Clearspring
2 rkl tamaria 
1 rkl raastettua (luomu)inkivääriä
4 kananmunaa

Lisäksi 
gochujang-chilitahnaa
kimchiä (kotitekoisen kimchin ohje löytyy täältä)

Keitä mustariisi pakkauksen ohjeen mukaan.

Valmista annoksen muut komponentit riisin kiehuessa.
Suikaloi porkkanat. Kuumenna öljy pannussa. Lisää inkivääri ja porkkanat. Wokkaa porkkanoita pari minuuttia, mausta tamarisoijalla. Nosta porkkanat syrjään ja pidä lämpimänä. Viipaloi sienet. Wokkaa niitä pari minuuttia öljyssä. Mausta sienet tamarilla, seesamiöljyllä ja paahdetuilla seesaminsiemenillä. Suikaloi purjo ja wokkaa purjosilppua pari minuuttia. Upota pavut kiehuvaan veteen kolmeksi minuutiksi. Kasta ne tämän jälkeen jääkylmään veteen kypsymisen lopettamiseksi. Paista kananmunat yhdeltä puolelta niin, että keltuainen jää juoksevaksi.

Kokoa annokset kulhoihin. Kasaa alimmaiseksi mustariisiä ja asettele sen päälle vihannekset ja kananmuna. Tarjoa gochujangin ja kimchin kanssa.



6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen etsinyt pidempään gluteenitonta Gochujang-tahnaa. Mikä oli tuotenimi, niin voisin tilata tuota jostain? Kiitos etukäteen. Pekka

Mallaspulla kirjoitti...

Hurahdin gochujangiin vajaa vuosi sitten Hongkongissa ja siitä asti purkki on löytynyt kaapista. Gochujangilla marinoitu kimchipossu, mmmm :) Mutta ihme kyllä en ole vieläkään tätä pyttipannua tehnyt, joten nyt hommiin.

Selina kirjoitti...

Tiedän tuon metsästysrumban! Olen vajaan vuoden aikana syynännyt jokaisen vastaani tulleen purkin... En tiedä, miten tarkka olet gluteenittomuuden kanssa - purkissa ei ole ylivedetyn tähkän kuvaa, mutta ainesosaluettelossa ei ole vehnää, vain riisiä. Glukoosisiirappi (jota vainoan muista syistä yleensä) on kaiketi siis riisipohjaista, joskaan se ei keliakialiiton mukaan sisällä gluteenia muutenkaan. Minun täytyy kaivaa tuotemerkki kässiini, joten palaan vielä tähän, Pekka!

Selina kirjoitti...

Mallaspulla, gochujang on totisesti ihanaa! Ja bibimbap myös, sellaista ihanaa kasvismättöä...

Nakkikastike kirjoitti...

Ai että, kylläpä alkoikin tehdä mieli bibimbapia! Oletko aina tehnyt sen ihan keitetyllä riisillä? Minusta olisi niin ihanaa saada riisikasan ulkopintaan paistunutta koostumusta niin kuin sellaisessa bibimbap-kulhossa valmistetussa riisissä on, mutta en ole saanut asiaa miellyttävällä tavalla ratkaistua (koska tämän hetken asuntoon kulhojen hankkiminen ei nyt ole vaihtoehto). Entä onko tietoa kunnollisen kimchin saatavuudesta Suomessa?

Selina kirjoitti...

Minä olen aina tehnyt bibimbapin keitetystä riisistä. Oletko, Nakkikastike, käynyt Korea Housessa Kruununhaassa? Sieltä saa täydellistä bibmbapia ja myös herkullista kimchia (mukaan). Teen usein itse kimchiä tällä reseptillä, http://dilliajapiparjuurta.blogspot.fi/2014/08/oi-kimchi-kimchi.html Välillä laitan sekaan myös lehtikaalia ja purjoa. Pari kertaa olen ostanut juhliin ison satsin kimchiä Hietsun hallista Fat Ramenista. Ensimmäisellä kerralla kimchi oli ensiluokkaista, mutta toisella kerralla selvästi vielä keskeneräistä.