tiistai 20. joulukuuta 2016

Arkiston joulukimara - 3 x joulukala


Suolattu-sitruunasiika, tönkkösuolattu-siika, graavisiika, graavisiika-sitruunaliemessä, tillillä-ja sitruunalla-maustettu-siika, oliiviöljyssä-marinoitu-siika, whitefish-marinated-in-olive-oil-and-lemon, marinated-whitefish, sitruunamarinoitu-siika
Suolattu sitruunasiika

Jouluviikko etenee hurjaa vauhtia. Vielä on pari dead linea selätettävänä ja lasten joulujuhlaa juhlittavana ennen aattoa. Muutama lahja uupuu vielä, mutta onneksi ruokasävelet ovat selvät ja kuusikin komeilee jo olohuoneessa.

Meillä vietetään jouluja aina suurella joukolla ja jouluruoat valmistuvat yhteisvoimin. Joulupöydän kala-alkupalat ovat perinteisesti olleet vastuullani ja niin on myös tänä vuonna. Pöydästä löytyy aina tiettyjä sukuklassikoita sekä pari tuoreempaa tulokasta. Tässä kolme aiemmin postaamani huippuhyvää kalareseptiä - mielestäni ne ansaitsevat toisinnon.  Suolattu sitruunasiika  ja fenkolilohi  ovat kuuluneet jouluihini vuosia, kun taas ginigraavattu lohi eli Napue-lohi on uudempi tuttavuus. Se on alkujaan mieheni isän bravuuri, jonka olen sittemmin ottanut omakseni.

Suolattua siikaa oliiviöljy-sitruunamarinadissa

600 g siikafileitä nahkoineen
1,5 rkl karkeaa (harmaata)merisuolaa
1,5 dl mietoa (luomu)oliiviöljyä
yhden (luomu)sitruunan mehu
1 iso sipuli
1 ruukku tilliä

Pyyhi siikafileiden pinta kuivaksi talouspaperilla ja aseta ne sitten vuokaan. Ripottele päälle suola ja peitä vuoka kelmulla. Anna suolaantua jääkaapissa vuorokauden ajan.

Pyyhi suola fileiden pinnasta ja laikkaa ne sitten ohuehkoiksi viipaleiksi.

Valmista kastike. Silppua sipuli ja laita se kulhoon yhdessä oliiviöljyn, sitruunanmehun ja silputun tillin kanssa. Lisää kalat ja sekoita varovasti. Anna marinoitua vielä pari tuntia ennen tarjoilua.

Fenkoligraavattu-lohi, jauhetulla-fenkolilla-mausettu-lohi, graavilohi, graavilohi-ja-sinappikastike, grav-lax, grav-lax-with-fennel, fennel-flavored-lax
Fenkoligraavattu lohi
Fenkoligraavattu lohi

500 g pala lohta nahkoineen, (ruodottomana, ylimääräiset rasvat poistettuna)
2 rkl karkeaa (harmaata) merisuolaa

valkopippuria myllystä

4 rkl jauhettua, kuivattua fenkolia
4 rkl kuivattua tilliä
valkopippuria myllystä

Sinappikastike lohelle
2 rkl dijonsinappia
2 rkl tavallista sinappia
1,5 rkl hunajaa
2 dl neutraalinmakuista öljyä (esim. vaaleaa oliiviöljyä)
hienoa merisuolaa
valkopippuria myllystä

Aseta kala vuokaan nahkapuoli alaspäin. Ripottele suola kalan pintaan. Rouhaise päälle vielä valkopippuria. Peitä vuoka kelmulla. Anna lohen graavautua jääkaapissa yön yli.

Ennen tarjoilua: pyyhi ylimääräiset suolarakeet lohen pinnasta. Sekoita tilli ja jauhettu fenkoli keskenään kulhossa. Ripottele seos lohen päälle.

Valmista sinappikastike. Sekoita sinapit ja hunaja kulhossa tasaiseksi tahnaksi. Lisää öljy ohuena nauhana pienellä vispilällä koko ajan sekoittaen. Mausta kastike suolalla ja ripauksella valkopippuria.Leikkaa lohi siivuiksi ja tarjoa sinappikastikkeen kera. 

Napuella-maustettu-lohi, ginilohi, graavilohi, maustettu-graavilohi, ginillä-maustettu-lohi, Gin-flavored-salmon, grav-lax, gin-flavored-grav-lax
Ginigraavattu lohi

Ginigraavattu lohi pikaversiona


500 g nahallinen pala lohta
1,5 tl hienoa merisuolaa
1 (luomu)sitruunan mehu
5 rkl (Kyrön Napue-) giniä 
pari hyppysellistä kuivattua roseepippuria
runsaasti tuoretta tilliä silputtuna


Leikkaa lohi ohuiksi siivuiksi. Aseta siivut laakealle vadille. Purista päälle sitruunanmehua (luomusitruunat maistuvat parhaimmalle). Pirskottele päälle myös gini ja ripottele pinnalle vielä suolaa. Anna tekeytyä kylmässä vähintään tunnin ajan. Nosta lohet kuivalle vadille. Muserra roseepippurit sormien välissä ja sirottele ne lohen päälle. Viimeistele tuoreella tillisilpulla.Ei kommentteja: