Kiinalainen keittiö
on alkanut viimeaikoina tuntua aivan uudella tavalla raikkaalta, ja varsinkin
Sichuanin alueen sapuskat innostavat minua juuri nyt. Tulisen täyteläinen mapo-tofu onkin suorastaan uusi lempiruokani (minulla on selvästi taipumusta koukuttua tulisiin ruokiin). Perinteisesti mapo-tofun kastike saa lisämakua
possunlihasta, mutta itse käytän sen sijaan siitakesieniä. Niiden ansiosta kastikkeessa
on runsaasti umamia ja se vie ainakin minun kieleni mennessään.
Monet resepti
raaka-aineista ovat sellaisia, että niiden perässä pitää taivaltaa aasialaiseen
ruokakauppaan (tai klikata itsensä nettiostoksille), mutta lopputulos on kyllä
vaivan väärti. Itse ostan tässäkin reseptissä käytettämiäni fermentoituja
mustapapuja Hämeentien Vii Voanista. Samasta kaupasta löytyvät samalla myös kaikki muut
reseptin ainekset. Sichuaninpippurini hankin tosin nykyään Hietsun
hallista Le Marchén ruokakaupasta, jossa myytävät Popolin mausteet ovat
vertaansa vailla. Vegaanisen mapo-tofureseptin suuntaviivat hahmottuivat tämän
reseptin mukaan.
Vegaaninen mapo-tofu (kahdelle-kolmelle)
1 rasia (suomalaisia
luomu)siitakesieniä
2 dl vettä
hienoa merisuolaa
2 rkl fermentoituja
mustapapuja huuhtaistuina ja valutettuna
2 rkl mustapapu-chilitahnaa (tarkista gluteenittomuus, jos haluat ruoasta gluteenittoman)
2 valkosipulinkynttä
raastettuna
2 rkl tamaria
2 tl seesamiöljyä
1,5 rkl jauhettua
sichuaninpuppuria
1,5 rkl raastettua
inkivääriä
2 pkt pehmeää tofua
(ei silkeniä)
1 l vettä
kevätsipulia
hienonnettuna.
Lisäksi
jasminiriisiä
Leikkaa
siitakesienistä jalat irti. Lisää ne ja vesi kattilaan. Anna porista
hiljaisella lämmöllä ainakin 15 min.
Leikkaa tofu
kuutioiksi ja laita ne kulhoon. Keitä litra vettä ja kaada se tofukuutioiden
päälle. Liota tofua 15 minuuttia. Valuta tofu siivilässä. Varo, etteivät
tofukuutiot hajoa liikuteltaessa. Lisää seesamiöljy ja tamari sekä raastettu
inkivääri kastikkeeseen juuri ennen tarjoilua.
Valmista kastike
tofun liotuksen aikana. Hienonna siitakkeiden lakit hyvin hienoksi
hakkelukseksi. Laita sienihakkelus, sieniliemi, chilitahna ja fermentoidut mustapavut sekä
valkosipuli kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Alenna lämpöä ja anna kastikkeen
hautua n.10 minuuttia. Kastikkeen tulee olla sakeaa.
Annostele valutetut
tofukuutiot kulhoihin. Lusikoi päälle kastiketta ja rouhi pinnalle reippaasti
sichuaninpippuria. Viimeistele annos tuoreella kevätsipulilla. Tarjoa lisänä
keitettyä jasminiriisiä.
8 kommenttia:
Mielenkiintoinen resepti! En ole tofun suurin ystävä mutta tässä on jotain mikä herätti kiinnostuksen!
Ehkä olet huomannutkin mutta samassa korttelissa toisella puolella Vii Voania on uudehko aasialainen kauppa jossa on myös ollut hyvät valikoimat kaikkea jännää :) Nimeä en tietenkään muista...
Oijoi tuotahan on pakko kokeilla! Ja ilokseni huomasin eilen ainesosia hakiessani, ettei tarvii edes lähteä kauas täältä Vantaan perukoilta etsiskelemään ainesosia! Lornan ruokakauppa tuossa Korson keskustassa myi lähes kaikkea tuossa reseptissä olleista erikoisemmista tarvikkeista ja vielä enemmän :)
Antti, minäkään en ennen ollut tofun ylin ystävä, mutta kun sen maustaa kunnolla, saa siitäkin maukasta sapuskaa. Ja hyvä silkentofu on todella hyvää ihan sellaisenaan, soijan, inkiväärin ja purjosuikaleiden kera. Saan aina silloin tällöin kotitekoista silkeniä suoraan Japanista, Fuji-vuoren kupeesta ja se on suorananinen makuelämys se!
Piipahdinkin siinä uudessa Aasia-kaupassa vähän aikaa sitten. Se on Vii Voania pidempään auki ja siksikin tervetullut lisä Hämeentien herkkukeskittymään. :)
Miten hienoa, että Lornassa on noin oivallinen valikoima, moni kauppa voisi ottaa sieltä oppia... Toivottavasti ruoka maistuu yhtä hyvin sinulle kuin minulle! :)
Samoin koen. Kiinalainen keittiö kiehtoo ja on aiheuttanut minussa myös lievää riippuvuutta tiettyihin makuihin.
Vietin viime keväänä pidemmän aikaa Kiinassa työprojektin takia. Tuolloin koin ensimmäisen kerran ihan oikeasti tutustuvani kiinalaiseen keittiöön. Kun eihän täällä ravintoloissa saa oikein muuta kuin tylsää kantonilaista. Paitsi siinä Kulosaaren ravintolassa... Shanghaissa ja Anhuin maakunasssa maistoin ruokia, jotka yllättivät ja joita on tehnyt siitä asti mieli melkein viikottain.
Tämä sun ohje kuullosta aivan tolkuttoman hyvältä ja uskonpa, että pääsee meidän kotikeittiössä myös kokeiluun :)
Apua mikä resepti! Rakastan sichuaninpippureita, mutta harvoin saa niillä maustettua ruokaa, joka maistuisi hyvältä. Taitolaji! Mutta tämän reseptin nappaan matkaani ja suuntaan Vii Voaniin. Kiitos!
(Maku)matkasi Kiinaan kuulostaa mahtavalta, Sofia! Kiinalainen keittiö on tosiaan todella monimuotoinen ja innostava, kunpa se näkyisi myös suomalaisessa ravintolatarjonnassa... Vuorikadun Dong Bei Hun kylmiä annoksia kannattaa käydä testaamassa, ne ovat kivan raikkaita.
Itsenkin teksi mieli löytää uusia tapoja käyttää sichuaninpippuria, se on niin hyvä, mutta ei tosiaan helpoin mauste... Fermentoidut mustapavut ovat toinen lempparini ja hamstraan niitä kerralla aina isomman satsin, koska nekin ovat mielettömiä maustajia!
Lähetä kommentti