keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Uusi lempiruoka - vegaaninen mapo-tofu (V, GF)


Kiinalainen keittiö on alkanut viimeaikoina tuntua aivan uudella tavalla raikkaalta, ja varsinkin Sichuanin alueen sapuskat innostavat minua juuri nyt. Tulisen täyteläinen mapo-tofu onkin suorastaan uusi lempiruokani (minulla on selvästi taipumusta koukuttua tulisiin ruokiin). Perinteisesti mapo-tofun kastike saa lisämakua possunlihasta, mutta itse käytän sen sijaan siitakesieniä. Niiden ansiosta kastikkeessa on runsaasti umamia ja se vie ainakin minun kieleni mennessään.

Monet resepti raaka-aineista ovat sellaisia, että niiden perässä pitää taivaltaa aasialaiseen ruokakauppaan (tai klikata itsensä nettiostoksille), mutta lopputulos on kyllä vaivan väärti. Itse ostan tässäkin reseptissä käytettämiäni fermentoituja mustapapuja Hämeentien Vii Voanista. Samasta kaupasta löytyvät samalla myös kaikki muut reseptin ainekset. Sichuaninpippurini hankin tosin nykyään Hietsun hallista Le Marchén ruokakaupasta, jossa myytävät Popolin mausteet ovat vertaansa vailla. Vegaanisen mapo-tofureseptin suuntaviivat hahmottuivat tämän reseptin mukaan.



Vegaaninen mapo-tofu (kahdelle-kolmelle)

1 rasia (suomalaisia luomu)siitakesieniä
2 dl vettä
hienoa merisuolaa
2 rkl fermentoituja mustapapuja huuhtaistuina ja valutettuna
2 rkl mustapapu-chilitahnaa (tarkista gluteenittomuus, jos haluat ruoasta gluteenittoman)
2 valkosipulinkynttä raastettuna
2 rkl tamaria
2 tl seesamiöljyä
1,5 rkl jauhettua sichuaninpuppuria
1,5 rkl raastettua inkivääriä

2 pkt pehmeää tofua (ei silkeniä)
1 l vettä
kevätsipulia hienonnettuna.

Lisäksi
jasminiriisiä

Leikkaa siitakesienistä jalat irti. Lisää ne ja vesi kattilaan. Anna porista hiljaisella lämmöllä ainakin 15 min.

Leikkaa tofu kuutioiksi ja laita ne kulhoon. Keitä litra vettä ja kaada se tofukuutioiden päälle. Liota tofua 15 minuuttia. Valuta tofu siivilässä. Varo, etteivät tofukuutiot hajoa liikuteltaessa. Lisää seesamiöljy ja tamari sekä raastettu inkivääri kastikkeeseen juuri ennen tarjoilua.

Valmista kastike tofun liotuksen aikana. Hienonna siitakkeiden lakit hyvin hienoksi hakkelukseksi. Laita sienihakkelus, sieniliemi, chilitahna ja fermentoidut mustapavut sekä valkosipuli kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Alenna lämpöä ja anna kastikkeen hautua n.10 minuuttia. Kastikkeen tulee olla sakeaa.


Annostele valutetut tofukuutiot kulhoihin. Lusikoi päälle kastiketta ja rouhi pinnalle reippaasti sichuaninpippuria. Viimeistele annos tuoreella kevätsipulilla. Tarjoa lisänä keitettyä jasminiriisiä.

8 kommenttia:

Antti | Kamera ja Kauha kirjoitti...

Mielenkiintoinen resepti! En ole tofun suurin ystävä mutta tässä on jotain mikä herätti kiinnostuksen!
Ehkä olet huomannutkin mutta samassa korttelissa toisella puolella Vii Voania on uudehko aasialainen kauppa jossa on myös ollut hyvät valikoimat kaikkea jännää :) Nimeä en tietenkään muista...

Anonyymi kirjoitti...

Oijoi tuotahan on pakko kokeilla! Ja ilokseni huomasin eilen ainesosia hakiessani, ettei tarvii edes lähteä kauas täältä Vantaan perukoilta etsiskelemään ainesosia! Lornan ruokakauppa tuossa Korson keskustassa myi lähes kaikkea tuossa reseptissä olleista erikoisemmista tarvikkeista ja vielä enemmän :)

Selina kirjoitti...

Antti, minäkään en ennen ollut tofun ylin ystävä, mutta kun sen maustaa kunnolla, saa siitäkin maukasta sapuskaa. Ja hyvä silkentofu on todella hyvää ihan sellaisenaan, soijan, inkiväärin ja purjosuikaleiden kera. Saan aina silloin tällöin kotitekoista silkeniä suoraan Japanista, Fuji-vuoren kupeesta ja se on suorananinen makuelämys se!

Piipahdinkin siinä uudessa Aasia-kaupassa vähän aikaa sitten. Se on Vii Voania pidempään auki ja siksikin tervetullut lisä Hämeentien herkkukeskittymään. :)

Selina kirjoitti...

Miten hienoa, että Lornassa on noin oivallinen valikoima, moni kauppa voisi ottaa sieltä oppia... Toivottavasti ruoka maistuu yhtä hyvin sinulle kuin minulle! :)

Sofia kirjoitti...

Samoin koen. Kiinalainen keittiö kiehtoo ja on aiheuttanut minussa myös lievää riippuvuutta tiettyihin makuihin.
Vietin viime keväänä pidemmän aikaa Kiinassa työprojektin takia. Tuolloin koin ensimmäisen kerran ihan oikeasti tutustuvani kiinalaiseen keittiöön. Kun eihän täällä ravintoloissa saa oikein muuta kuin tylsää kantonilaista. Paitsi siinä Kulosaaren ravintolassa... Shanghaissa ja Anhuin maakunasssa maistoin ruokia, jotka yllättivät ja joita on tehnyt siitä asti mieli melkein viikottain.
Tämä sun ohje kuullosta aivan tolkuttoman hyvältä ja uskonpa, että pääsee meidän kotikeittiössä myös kokeiluun :)

Hanna / Hannan soppa kirjoitti...

Apua mikä resepti! Rakastan sichuaninpippureita, mutta harvoin saa niillä maustettua ruokaa, joka maistuisi hyvältä. Taitolaji! Mutta tämän reseptin nappaan matkaani ja suuntaan Vii Voaniin. Kiitos!

Selina kirjoitti...

(Maku)matkasi Kiinaan kuulostaa mahtavalta, Sofia! Kiinalainen keittiö on tosiaan todella monimuotoinen ja innostava, kunpa se näkyisi myös suomalaisessa ravintolatarjonnassa... Vuorikadun Dong Bei Hun kylmiä annoksia kannattaa käydä testaamassa, ne ovat kivan raikkaita.

Selina kirjoitti...

Itsenkin teksi mieli löytää uusia tapoja käyttää sichuaninpippuria, se on niin hyvä, mutta ei tosiaan helpoin mauste... Fermentoidut mustapavut ovat toinen lempparini ja hamstraan niitä kerralla aina isomman satsin, koska nekin ovat mielettömiä maustajia!