lauantai 16. tammikuuta 2016

Aasialainen uunilohi & paahdettua sydänsalaattia


Kuten olen ennenkin suitsuttanut, uunilohi on mitä näppärin ja helpoin (arki)ruoka ja viime vuosina olen kehitellyt siitä jos jonkinlaisia variaatioita. Kun lohen maustaa herkullisesti, sitä kelpaa tarjota myös viikonloppuisin. Meillä koko perhe on väärällään Vietnamin ja Thaimaan makuihin, joten tämä kalakastikkeella, limellä, sitruunaruoholla ja inkiväärillä maustettu kala kuuluu myös lasteni suosikkeihin. Koska chili lisätään ruokaan vasta jälkikäteen, on jokaisen helppo itse säädellä annoksensa tulisuutta.

Pari kesää sitten innostuin erilaisten salaattien grillaamisesta, mutta miksi odottaa lämpimän salaatin kanssa ensi kesään, kun napakat sydänsalaatit paahtuvat herkullisiksi myös uunissa. Jos ruoasta haluaa tuhdimman, voi lisänä tarjota myös riisiä. Itse suosin tämän lohiversion kanssa mustariisiä, jonka keittoaika on kuitenkin pitkä, noin 45 minuuttia. Arjen tuoksinnassa turvaudunkin usein aromaattiseen jasminiriisiin. 

Aasialainen uunilohi & paahdettua sydänsalaattia (neljälle)

n. 600 g pala nahallista lohta
(ripaus hienoa merisuolaa)

Kastike

3 rkl kalakastiketta
1 rkl soijaa
2 rkl vettä
2 limen mehu
2 sitruunaruohon vartta
1 rkl hienonnettua inkivääriä
2 rkl kookossokeria tai tummaa ruokosokeria

2 sydänsalaattia

Lisäksi

1 punainen chilipalko suikaloituna
Tuoretta korianteria silputtuna
(Keitettyä mustariisiä tai jasminiriisiä)


Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Leikkaa sitruunaruohoista kuivat latvat pois ja poista myös uloin kerros. Hienonna sitruunaruohot. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Aseta kala uunivuokaan nahkapuoli alaspäin ja mausta halutessasi ripauksella suolaa (huomioi, että kalakastike ja soija ovat suolaisia). Ota kastikkeesta 3 rkl talteen. Kaada loput kastikkeesta kalan päälle.  Paista uunin keskitasolla noin 25 minuuttia tai kunnes kala on kypsää, mutta sisältä vielä hieman punertavaa. Valele kalaa paistamisen aikana vuoan pohjalle valuneella kastikkeella. 

Halkaise sydänsalaattikerät pitkittäin kahtia. Lusikoi salaatinpuolikkaille kastiketta. Laita ne uunivuokaan lohen viereen, kun paistoaikaa on jäljellä noin 7 minuuttia. 

Tarjoa kala suikaloidun chilin, tuoreen korianterin, sydänsalaattien ja riisin kera. Lusikoi päälle vuokaan valunutta kastiketta.



Ei kommentteja: