Liekehdin keittiössä milloin mistäkin. Minulla on niin monta suosikkiraaka-ainetta, etten millään pysty laittamaan niitä paremmuusjärjestykseen. Olen esimerkiksi aina pitänyt tillistä, mutta käyttänyt sitä melko rajoittuneesti lähinnä kalaruokiin. Viimeaikoina tilli on päässyt köökissäni uuteen asemaan ja olen alkanut silputa sitä erinäisiin sapuskoihin entistä luovemmin. Toistaiseksi tilleissä on vielä jäljellä kesän aromikkuutta, mikä valitettavasti vaimenee syksyn edetessä. Siispä otan yrtin vivahteista ilon irti nyt. Viimeksi eilen maustoin sillä yhden tämän hetken lempisalaateistani, jossa on porkkanoita, kurkkua ja fetaa sekä mausteena tillin lisäksi myös sumakkia sekä oliiviöljyä. Salaatista löytyykin siis monta suosikkiraaka-ainettani.
Lampaan- tai vuohenmaitofetaa minulla on aina jääkaapissa ja se onkin ainoa maitotuote, jota syön säännöllisesti. Fetan happamuus, rasvaisuus ja suolaisuus antavat viimesilauksen monelle ruoalle, varsinkin erilaisille salaateille ja tahnoille.
Sumakki taas on mauste, johon olen tutustunut vasta viimevuosina, mutten enää ymmärrä, miten tulin toimeen ilman sitä. Sen kirpeän hedelmäinen maku on ihan omaa luokkaansa ja se sopii maustamaan salaattien ja kasvisruokien lisäksi myös kalat, äyriäiset ja liharuoat. Sumakkia saa nykyään onneksi jo suurimmista ruokakaupoista, kuten Stockan herkusta ja suurista K-marketeista.
Jos tykkäät sumakista, kannattaa kurkata myös myskikurpitsakeiton ja zaatarin, sumakkikanan, sumakki-sichuaninpippurilohen sekä sumakilla maustetun lehtikkaalisalaatin reseptit!
Tässä salaatissa fetan, tillin ja sumakin kombo on lyömätön, kannattaa kokeilla. Sapuska toimii loistavasti sellaisenaan esimerkiksi lounaana tai sitten lisukesalaattina.
Sumakilla & tillillä maustettu porkkana-fetasalaatti (kahdelle)
4-5 porkkanaa, koosta riippuen
1/2 kurkku
3 rkl silputtua tilliä (miellään mahdollisimman aromaattista)
5 cm pala purjoa
150 g lampaan- tai vuohenmaitofetaa
4 rkl laadukasta (luomu)extra virgine -oliiviöljyä
2 tl jauhettua sumakkia (tai maun mukaan)
Maldon-suolaa tai hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
Kuori porkkanat ja viipaloi ne mandoliinilla tai veitsellä ohuiksi kolikoiksi. Halkaise kurkku ja poista siemenet lusikalla raaputtaen. Viipaloi kurkku puolikuun muotoisiksi paloiksi. Halkaise purjo pitkittäin ja pese se huolella. Silppua purjo. Laita porkkananviipaleet kulhoon. Sirottele päälle sumakkia ja suolaa. Mausta oliiviöljyllä. Hiero mausteet porkkanoihin käsin. Lisää kulhoon loput vihannekset sekä silputtu tilli. Pyöräytä mustapippuria myllystä. Sekoita. Murustele feta joukkoon käsin. Sekoita. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa oliiviöljyä, sumakkia tai mustapippuria.
5 kommenttia:
Kuulostaa superhyvältä! Feta ja porkkanat on mun suussa lyömätön yhdistelmä.
Feta tosiaan nostaa porkkanat usein ihan uudelle levelille! :) Ja sumakki nostaa ne jälleen seuraavalle... ;)
Eikö nuo porkkanat olisi hyvä kypsentää, en tiedä mutta voisi maistua paremmalta.
Kaikin mokomin porkkanat voi myös kypsentää! Sumakin, tillin ja fetan kombo sopii erinomaisesti myös vaikkapa paahdettujen porkkanoiden kanssa. Itse tykkään molemmista, sekä tästä raa'asta että kypsästä versiosta. Ruoka muuttuu aika lailla erilaiseksi sen mukaan ovatko porkkanat raakoja vai kypsiä. :)
Vielä tuli mieleeni, että tässähän nuo porkkanat tulee viipaloida todella ohuiksi. Itse käytän tähän tosiaan mandnoliinia. :)
Lähetä kommentti