Kuohuvaisen
lisäksi ajattelin skoolata tulevana vappuna myös kotitekoisella ginger beerilla
eli inkiväärioluella. En ole limujen ystävä, mutta raikasta ginger beeria tulee
siemailtua varsinkin kesäisin. Juomaa on helppo valmistaa myös itse, eikä sen
valmistuminenkaan vie montaa päivää.
Soppa 365:stäbongaamani reseptin mukainen juoma valmistuu kolmessa päivässä. Ja koska
vappuaattoon on vielä neljä ja -päivään peräti viisi yötä, ehtii tämä vielä
mainosti tekeytyä myös ensi viikonlopun kemuihin.
Sitruunainen ginger beer
Ainekset
1
(luomu)sitruunan kuori
1 1/2–2 1/2 rkl
raastettua inkivääriä (itse annostelen runsaalla kädellä)
1 1/2 dl
sitruunan mehua (2–3 sitruunaa)
2 1/2 dl sokeria
3 rusinaa
2 1/2 l vettä
10 g tuorehiivaa
tai 5 g kuivahiivaa
Valmistusohje
1. Raasta
sitruunankuori isoon kulhoon tai kattilaan. Kuori inkivääri ja raasta sitä maun
mukaan joukkoon. Lisää sitruunoiden mehu, sokeri ja rusinat. Lisää 1 l
kädenlämpöistä vettä ja sekoita, niin että sokeri alkaa sulaa. Lisää hiiva ja
loppu vesi.
2. Peitä astia tuorekelmulla ja jätä lämpimään
paikkaan 4–6 tunniksi. Sekoita pari kertaa käymisen aikana.
3. Kun rusinat ja sakka ovat nousseet pintaan,
ginger beer on valmista siivilöitäväksi. Kaada juoma tiheän siivilän ja
suppilon läpi puhtaisiin pulloihin. Jos et omista suppiloa, kaada juoma ensin
kannuun, jossa on nokka. Täytä pullot niin, että nesteen ja korkin väliin jää
ainakin 7 cm tilaa.
4. Lisää jokaiseen pulloon yksi siivilöity
rusina. Voit seurata hiilihapon muodostumista rusinoista: kun ne nousevat
pintaan, juomassa on tarpeeksi happoja. Kierrä korkit tiukalle ja jätä
huoneenlämpöön yöksi.
5. Aamulla ruuvaa korkkeja auki, jotta
ylimääräinen hiilihappo pääsee ulos. Siirrä pullot jääkaappiin. Inkiväärioluen
maku tasaantuu ja hapokkuus korostuu kypsyessä. Juoma on parhaimmillaan
muutaman päivän ikäisenä. Avaa pullo varoen, sillä juoma saattaa kuohua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti