perjantai 22. huhtikuuta 2016

Maan päivän tunnelmissa - Broccoliinia & siitakkeita osterikastikkeessa (GF)


Tänään 22. 4. vietetään kansainvälistä Maan päivää. YK:n yleiskokouksen julistama päivä juhlistaa Äiti Maata ja muistuttaa (tai ainakin sen pitäisi muistuttaa) siitä, että meidän tulisi elää tasapainossa luonnon kanssa.

Suomeen syntyneenä elän niin yltäkylläistä ja etuoikeutettua elämää, etten voi millään mittareilla perustella sitä itselleni. Lapsuudenystäväni oli perustamassa Kongon syrjäseuduille terveyskeskusta. Palattuaan hän totesi, ettemme me (länsimaalaiset) mitenkään ansaitse tätä kaikkea. Olen samaa mieltä. Ja kuitenkin me elämme tässä ajassa ja paikassa ja olisi kohtuutonta vaatia, että jokaisen olisi vapaaehtoisesti luovuttava keskuslämmitetystä asunnostaan sekä jääkaapistaan ja muutettava savupirttiin keskelle metsää.

Yltäkylläisyyden keskellä olisi kuitenkin hyvä tasaisin väliajoin pohtia omia kulutustottumuksiaan ja miettiä, olisiko niissä parantamisen varaa myös ekologisisessa mielessä? En todellakaan halua esittää täällä blogissani minkään sortin pyhimystä. Lentomatkoja kertyy itselleni vuodessa useita (eikä sitä kompensoida sillä, että pyöräilen tai kävelen arkisin joka paikkaan) ja ostan esimerkiksi liikaa vaatteita (joskin karsastan kertakäyttökulttuuria ja satsaan sen sijaan eettisesti tuotettuun muotiin). Jokainen voi kuitenkin tehdä jotakin ja haluan ajatella, että pienilläkin valinnoilla on merkitystä.

Ruokapuolella tämä tarkoittaa sitä, etten esimerkiksi syö uhanalaisia tai pohjatroolattuja mereneläviä ja suosin kasvisruokaa. Kaikki varmasti tietävät, että eläinperäisen ravinnon tuotanto kuormittaa ympäristöä ja kiihdyttää ilmastonmuutosta, kun taas kasvisruokavalio on ympäristöystävällisempi vaihtoehto. Syön kyllä edelleen lihaa, mutta itselleni liha on nykyisin juhlaruokaa, siis harvinainen herkku. 

Maailmaa ei pelasteta yhdellä kasvisruokareseptillä. Tänään Maan päivänä haluan kuitenkin jakaa teille yhden herkullisen vegeruoan ohjeen. Julkisen salaa myös toivon, että Broccoliinia & siitakkeita osterikastikkeessa  innoittaa jonkun vaihtamaan päivän liha-aterian kasvisvaihtoehtoon.

P.S. Joko olet maistanut broccoliinia? Se maistuu parsakaalia makeammalta ja sopii aasialaisten ruokien lisäksi moneen muuhunkin sapuskaan.  


Broccoliinia & siitakkeita osterikastikkeessa (neljälle)

500 g broccoliinia
2 rasiallista (luomu)siitakkeita
1 sipuli
3 valkosipulinkyttä
rypsiöljyä
peukalon pään kokoinen pala inkivääriä raastettuna
3 rkl osterikastiketta (tai maun mukaan)
1 rkl sitruunalla maustettua soijaa 
1-2 punaista chilipalkoa ohueksi viipaloituna

Viipaloi siitakkeet. Suikaloi sipuli ja viipaloi valkosipulinkynnet. Leikkaa broccoliineista  kuiva tyviosa pois. 

Kuumenna öljy wokissa tai paistinpannussa. Wokkaa ensin sipulit ja siirrä ne sivuun odottamaan. Paista tämän jälkeen siitakkeet valkosipulin kera. Siirrä ne sivuun. Pyöräytä broccoliinit pannussa nopeasti, jotta ne jäävät napakoiksi. 

Yhdistä kaikki kasvikset pannussa. Sekoita inkivääri osterikastikkeen ja soijan joukkoon. Mausta kasvikset kastikkeella. Tarjoa halutessasi punaisen riisin tai jasmiiniriisin kanssa. 


2 kommenttia:

Antti | Kamera ja Kauha kirjoitti...

Broccoliinit on kyllä hyviä! Laitan reseptin muistiin ja osterikastikkeen kauppalistalle :) Muistin tästä että se on loppu!

Selina kirjoitti...

Mainiota, että tulin muistuttaneeksi osterikastikvarantojen ehtymisestä. :) Broccoliinit ovat kyllä tervetullut lisä kauppojen kasvisvalikoimaan. :)