sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Suolaan säilötyt sitruunat (GF)Suolaan säilötyt sitruunat mullistivat keittiömaailmani yli kymmenen vuotta sitten. Siihen aikaan säilöttyjä sitruunoita ei Helsingistä juuri saanut, mutta koska olin hyvin ihastunut niiden kirpeän happamaan ja intensiivisen sitruunaiseen aromiin, oli minun opeteltava valmistamaan niitä itse. 

Säilötyt sitruunat ovat olennainen osa marokkolaista keittiötä, jossa niitä käytetään paljon, varsinkin taginepatojen maustamiseen. Minäkin tutustuin sitruunoiden aromiin ensimmäisen kerran juuri taginen äärellä ja samainen ruokalaji, kanatagine, oli ensimmäinen ruoka, johon käytin suolattuja sitruunoita. Pari viikkoa sitten postaamani kanataginereseptin löydät täältä. Sittemmin olen oppinut, että suolaan säilötyillä sitruunoilla saa uutta twistiä vaikka mihin: papu- ja linssisalaatteihin, erilaisiin kasvislisukkeisiin, vinaigretteen ja jopa pastakastikkeisiin. Itse aion seuraavaksi kokeilla Jaelin sitruunaista valkosipulikastiketta

Nyt, kun sitrukset ovat parhaimmillaan, on oikea aika valmistaa purkillinen tai pari näitä ihania sitruunoita. Niiden valmistaminen on helppoa, joskin on hyvä muistaa, että purkitetut sitruunat ovat valmiita vasta neljän viikon odottelun jälkeen. Hienostunein aromi piilee sitruunoiden kuoressa, mutta myös hedelmälihan voi käyttää. 

Tämä säilöttyjen sitruunoiden ohje on aika ylimalkainen perusresepti, jossa sitruunat säilötään omaan liemeensä. Olen nähnyt myös versioita, joissa käytetään sitruunanmehun lisäksi kiehuvaa vettä. Joissakin ohjeissa purkkiin lisätään myös mausteita, mutta itse tykkään tästä simppelistä yleisversiosta. 


Suolaan säilötyt sitruunat

Luomusitruunoita (purkitettavien lisäksi myös parin sitruunan mehu)
Merisuolaa

Puhdas, steriloitu lasipurkki

Pese sitruunat huolella. Kuivaa sitruunat. Leikkaa sitruunoista kannat ja kärjet pois. Leikkaa jokainen sitruuna neljään osaan siten, että lohkot jäävät tyvestä kiinni toisiinsa.

Sirottele sitruunoiden  päälle merisuolaa. Sirottele suolaa myös sitruunoiden sisälle. Paina sen jälkeen sitruunan lohkot kiinni toisiinsa. 

Sirottele puhtaan lasipurkin pohjalle pari ruokalusikallista merisuolaa. Lado sitruunat purkkiin mahdollisimman tiiviisti. Tarkoituksena on, että sitruunoista puristuu ulos mehua. Sirottele kerrosten väliin merisuolaa. Sirottele suolaa myös viimeisen kerroksen päälle. 

Kun purkki on täynnä, purista sitruunoiden päälle niin monen sitruunan mehu, että kaikki sitruunat peittyvät mehuun. Sulje purkin kansi. Jätä sitruunat huoneenlämpöön pariksi päiväksi. Kääntele purkkia silloin tällöin. Siirrä purkki jääkaappiin. Säilytä sitruunat jääkaapissa. Sitruunat ovat valmiita n. neljän viikon kuluttua. Valmiiden sitruunoiden kuori muuttuu läpikuultavaksi. Suolatut sitruunat säilyvät useita kuukausia jääkaapissa liemensä alla.

6 kommenttia:

Jokihaka Kokkaa kirjoitti...

Mun täytyy viimeinkin tehdä näitä! On ne niin kauan ollu listalla odottamassa :)

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Minäkin tein näitä jokunen vuosi sitten, ei löytynyt Jyväskylän kaupoista. Käytin muutamaan tagineen ja oli kyllä hyvää!

Selina kirjoitti...

Tee ihmeessä, Jokihaka! Luulen, että tykkäisit näistä kovasti. :)

Selina kirjoitti...

Campasimpukka, säilöttyjä sitruunoita saa edelleen aika huonosti myös Helsingistä. Jotkut valmissitruunat eivät myöskään ole kovin hyviä. Jos vielä innostut tekemään näitä uudelleen, niin kannattaa kokeilla maustaa näillä myös muuta kuin tagineita. :)

Unknown kirjoitti...

Lidlissä oli tänään edullisia luomusitruunoita ja hamstrasin heti tämä reseptisi mielessäni.

Selina kirjoitti...

Täytyykin kotimatkalla koukata Lidlin kautta, kiitos vinkistä! Ja kiva kuulla, että teet näitä! :)