perjantai 3. lokakuuta 2014

Lihattoman lokakuun hengessä - Punajuuri-kikhernepihvit, ruusukaalikuskus & tahinijogurttia


Lihaton lokakuu pyörähti jälleen käyntiin. Tempauksen tarkoituksena on haastaa ihmisiä pohtimaan omia lihansyöntitottumuksiaan. Olemme koko perhe sekaravinnonsyöjiä, mutta syömme aikalailla kasvis- ja kalapainotteisesti. Lapsilleni ei edes ole olemassa erikseen "kasvisruokaa" vaan vain eri ruokalajeja, joihin kuuluu joskus papuja, linssejä tai tofua, joskus taas lihaa, kalaa, kanaa tai äyriäisiä. 

Lihaa ostaessani suosin luomua ja riistaa, ensinnäkin eläinten elinolosuhteiden, mutta myös maun vuoksi. "Oikein" syöminen on kuitenkin perin kimuranttia, varsinkin jos syö eläinproteiinia. Tehokasvatetun broilerin elämä ei ole elämisen arvoista, mutta tehokkuudessaan sen ympäristövaikutukset ovat kuitenkin vähäiset vaikkapa luomupossuun verrattuna. Monet kalalajit taas ovat sukupuuton partaalla, kun taas runsaslukuinen silakka ja hauki sisältävät niin paljon ympäristömyrkkyjä, ettei niitä tulisi syödä usein.

Kasvisruoka on tietysti kaikkein ympäristöystävällisin valinta ja myös terveellisin, ellei sitten satu omaamaan esimerkiksi Altzheimerin taudille altistavaa geeniä, jolloin eläinproteiinit ja kalaöljyt saattavat hidastaa taudin puhkeamista.  Niinpä vannon ruoanlaitossani monipuolisuuden ja kohtuullisuuden nimeen, syön paljon kasviksia, vähemmän lihaa ja vältän uhanalaisia kalalajeja. Silloin elämä maistuu monin tavoin hyvältä.

Tässä teille yksi ihana, syksyisen mausteinen kasviruoka Lihattoman lokakuun hengessä. 

Punajuuri-kikhernepihvit, ruusukaalikuskus & tahinijogurttia

Pihvit

2 tlk keitettyjä kikherneitä
3 pienehköä keitettyä punajuurta
1,5 dl pikakaurahiutaleita
1 tl jeeraa
0,5 tl kurkumaa
1 tl korianterinsiemeniä jauhettuna
1 sipuli 
2 valkosipulinkynttä raastettuna
1 rkl tahinia
1 tl hienoa merisuolaa tai Himalajan ruususuolaa
rypsiöljyä paistamiseen

(lisäksi paahdettuja seesaminsiemeniä)

Kuori keitetyt punajuuret. Silppua sipuli ja kuullota se öljytilkassa pehmeäksi. Huuhtele  ja valuta kikherneet siivilässä. Raasta punajuuret ja laita ne monitoimikoneen astiaan tai korkeareunaiseen kulhoon yhdessä kikherneiden ja muiden ainesten kanssa. Aja tasaiseksi joko monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa. Ennen pihvien paistamista valmista lisukkeet. Muotoile massasta pihvejä. Pyöritä pihvit halutessasi paahdetuissa seesaminsiemenissä ja paista molemmin puolin runsaassa öljyssä. 

Ruusukaalikuskus

300 g ruusukaalia
öljyä
hienoa merisuolaa
250 g täysjyväkuskusia
50 g voita
2 rkl oliiviöljyä
1/2 (luomu)sitruunan mehu
1 tl kanelia
1 tl paprikajauhetta
ripaus chilijauhetta
0,5 dl pinjansiemeniä
0,5 dl rusinoita

Lisäksi hienonnettua lehtipersiljaa

Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese ja kuivaa ruusukaalit. Puolita ne pitkittäin. Laita kaalit uunivuokaan ja sivele ne runsaalla öljyllä. Mausta suolalla. Paahda uunissa n.20 minuuttia, tai kunnes ne pehmenevät ja saavat vähän väriä. Kaaleihin saa jäädä suutuntuma.

Valmista kuskus pakkauksen ohjeen mukaan, mutta älä käytä mausteita tai liemikktioita, vaikka pakkauksessa niin kehotettaisiin. Sulata voi pannussa. Ruskista siinä pinjansiemenet. Lisää kaneli ja paprikajauhe sekä ripaus chilijauhetta. Lisää rusinat. Kaada voiseos kuskusin joukkoon. Mausta suolalla, sitruunanmehulla ja oliiviöljyllä. Lisää joukkoon paahdetut ruusukaalit.

Viimeistele halutessasi lehtipersiljalla

Tahinijogurtti

3 dl turkkilaista jogurttia
3 rkl tahinia
1 valkosipulinkynsi raastettuna
2 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
1 (luomu)sitruunanmehu
hienoa merisuolaa



3 kommenttia:

Tiina - Fanni ja Kaneli kirjoitti...

Upean näköinen kasvisruokalautanen! Meillä mennään myös aika sekaruokavaliolla, ja usein huomataan jälkeen päin, että tällä viikolla ei ole tullut syötyä lihaa! Tähän aikaan vuodesta erityisti kasviksista saa niin paljon ruokaisia salaatteja ja keittoja. Ihana kun kävit kurkkaamassa mun kasvisannosta tänään!

Selina kirjoitti...

Meillä myös saattaa vahingossa hurahtaa viikko ilman lihaa. Ja lihankin kanssa täytyy saada paljon kasviksia. Lasten takia yritän pitää huolta, että kalaa kuitenkin syödään pari kertaa viikossa. Ensi kerralla kyllä kokeilen sun vinkistä kurpitsan syömistä kuorineen. Se kuoriminen on muutenkin sen kasviksen ainoa huono puoli...

Selina kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.