maanantai 20. lokakuuta 2014

Paahdettua kurpitsaa, granaattiomenaa ja pehmeää vuohenjuustoa


Voi lokakuu, minkä jälleen teit! Järkyttävän univelkani vuoksi vireystasoni ei ole muutenkaan huipussaan, mutta tämä valon väheneminen vie minusta loputkin mehut - joka vuosi. Nyt kaipaan lautaselleni vitamiineja ja värejä. Ja niitähän tämä syksyinen salaatti on pullollaan. 

Kurpitsasesonki käy kuumimmillaan, mutta vaikka parhaat granaattiomenat antavat vielä hiukan odotuttaa itseään, löytyy niitä kaupoista onneksi myös nyt. Salaatissa käytetty lehtikaali ja granaattiomena ovat superfoodia parhaimmillaan, täynnä hyvää tekeviä antioksidantteja ja vitamiineja. Ja niitähän me kaikki tarvitsemme, kun syysflunssa yrittää iskeä, ja pimeys vaativat veronsa. Tärkeintä lienee kuitenkin se, että tämä ruoka maistuu hyvältä. Hyvä ruoka nimittäin tekee hyvää, aina.


Paahdettua kurpitsaa, granaattiomenaa ja pehmeää vuohenjuustoa

1 Hokkaido-kurpitsa eli japanilainen talvikurpitsa
1 rkl juoksevaa hunajaa
3 rkl oliiviöljyä
hienoa (harmaata)merisuolaa

200 g pehmeää, kuoretonta vuohenjuustoa
1 granaattiomenan siemenet
4 lehtikaalinlehteä
muutama tuore basilikanlehti

Salaatinkastike

3 rkl (luomu)sitruunanmehua
6 rkl neitsytoliiviöljyä
1 rkl juoksevaa hunajaa
0,5 tl hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä


Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pese kurpitsa ja halkaise se pystysuunnassa. Poista siemenet esimerkiksi isolla lusikalla kovertamalla. Leikkaa kurpitsanpuolikkaat tasakokoisiksi lohkoiksi ja levitä ne isoon uunivuokaan. Kaada päälle oliiviöljyä ja mausta hunajalla ja hienolla merisuolalla. Pyörittele kurpitsanlohkoja käsin, jotta maut levittyvät tasaisesti. Lisää tarvittaessa öljyä. Paahda uunissa n. 20 minuuttia tai kunnes kurpitsat ovat pehmenneet.

Valmista salaatinkastike kurpitsojen kypsyessä. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.

Pese ja kuivaa lehtikaalinlehdet. Irrota lehtiruoti ja revi lehdet suupalan kokoisiksi. Sekoita kaalin joukkoon salaatinkastiketta. Puristele käsin, jotta maut imeytyvät hyvin. Irrota granaattiomenoista siemenet (ks. vinkki alla). Kokoa salaatti. Tee kaalinlehdistä peti laakealle vadille. Lado päälle paahdettua kurpitsaa ja murenna pehmeä vuohenjuusto niiden päälle. Viimeistele granaattiomenansiemenillä, revityillä basilikanlehdillä ja salaatinkastikkeella. 

VINKKI! Granaattiomenansiemenet irtoavat helpoimmin, kun leikkaat hedelmän lohkoiksi ja irrotat siemenet pesualtaan pohjalle asetetussa korkeareunaisessa, vedellä täytetyssä kulhossa. Kun siemenet irrottaa veden alla, kitkerät valkoiset kalvot nousevat pintaan, eikä mehu roisku ympäriinsä.




Ei kommentteja: