torstai 25. syyskuuta 2014

Tonkatsu eli leivitettyä possua japanilaisittain


Tonkatsu on japanilainen ruoka, jossa leivitetty, rapsakka possunleike tarjoillaan hapokkaan kastikkeen ja ohueksi suikaloidun kaalin sekä riisin kera. Kaali ja hapan kastike keventävät kivasti possun rasvaisuutta. Pienelle porukalle tämän valmistaa kätevästi lähes riisin kiehuessa, sillä myös kastike on hyvin helppo valmistaa, se kun ei vaadi keittämistä. Eikä leivittäminenkään ole mitenkään ihmeellistä puuhaa. 

Tämän annoksen ainoa vähän vaikeammin saatavilla oleva raaka-aine ovat leivityksessä käytettävät japanilaiset pankojauhot, joiden korvaamista kotoperäisillä korppujauhoilla en voi suositella. Ja riisin olisi niin ikään hyvä olla japanilaista, pyöreäjyväistä riisiä tai tarvittaessa puuroriisiä.

Toisin kuin kuvassa, liha tulisi suikaloida ennen tarjoilua - annoshan on tarkoitettu puikoilla syötäväksi. No, tämä epätäydellinen kuva on jälleen todiste blogiarjestani. Kahden lapsen taloudessa blogini ruoat on lähes aina kuvattu salamannopeasti joko matkalla pöytään tai pöydässä. Niin kiva kuin kuvia olisiki stailata, ei se nyt mitenkään onnistu. Usein kuvaushetkeä säestää yksivuotiaan kuopuksen korvia vihlova "anna, anna"-huuto, hän kun on vielä tolkuttoman huono odottamaan, varsinkin ruokaa. Tällä kertaa kävi sitten niin, että kun päätin kuvata eilisen sapuskamme, unohdin siinä sirkuksessa suikaloida lihan. Äänen lisäksi kuvasta rajautuvat pois pienet, pulleat kädet, joiden haltija ei millään malttanut odottaa, että saa iskeä kiinni sapuskaan. Niin hyvää tämä on.

Tonkatsu (neljälle)

400 g (luomu)possun ulkofilettä
1 (luomu)kananmuna
1 tl vettä
vehnäjauhoja leivittämiseen
pankojauhoja leivittämiseen
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
rypsiöljyä paistamiseen

Tonkatsu-kastike

1,5 dl ketsuppia
0,4 dl worcestershire-kastiketta
1 tl sinappijauhetta
2 rkl japanilaista soijaa (esim. Kikkoman)
2 rkl miriniä

Lisäksi 

1/4 osa keskikokoisesta kaalista
keitettyä tai höyrytettyä japanilaista riisiä


Valmista ensin kastike: Sekoita sinappijauhe miriniin. Lisää muut aineet ja sekoita. Jätä odottamaan.

Keitä tai höyrytä riisi. Suikaloi kaali hyvin ohueksi. Parhaimpaan lopputulokseen pääset vihannesmandoliinilla. 

Leikkaa liha kahdeksaan yhtä leveään osaan. Kuivaa lihojen pinta talouspaperilla. Mausta lihat suolalla ja pippurilla. Riko kananmuna yhdelle lautaselle. Riko munan rakenne ja ohenna se vedellä. Levitä vehnäjauhot omalle ja pankojauhot omalle lautaselleen. 

Käytä paistamisessa mielllään lämpömittaria. Kuumenna öljy 190-asteiseksi joko valurautapadassa tai paksupohjaisessa kattilassa. Öljyä tulee olla pohjalla runsaasti, noin viiden senttimetrin korkeudelle asti. Öljyn lämpötilan olisi hyvä pysyä 170-190 asteessa kypsennyksen ajan. Näin lopputuloksena on rapea, mutta ei palanut pinta. Riittävän kuumasta öljystä ei myöskään imeydy ruokaan yhtä paljon rasvaa kuin viileämmästä öljystä.

Pyöräytä lihat ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi pankojauhoissa. Paista lihat parissa erässä kuumassa öljyssä kolmisen minuuttia per puoli, kunnes liha on kypsää ja pinta kullankeltainen ja rapea. Nosta reikäkauhalla tai pihdeillä hetkeksi talouspaperin päälle.

Tarjoa liha tonkatsu-kastikkeen, suikaloidun kaalin ja japanilaisen riisin kera. Japanilainen vihreätee sopii juomaksi mainiosti.
4 kommenttia:

Jokihaka Kokkaa kirjoitti...

Pankojauhot puuttuu.. Muuten olis kaikki ainekset kasassa. Pitää käydä paikallisessa aasiakaupassa etsimässä..

Jonna / suolaa&hunajaa kirjoitti...

Olen ilokseni huomannut, että ainakin pääkaupunkiseudulla pankojauhoja saa aika hyvin. Jopa meidän lähi-Alepan hyllyssä olen nähnyt niitä.

Selina kirjoitti...

Pankojauhot ovat leivittämisessä ihan parhaita. Onneksi niitä saa pääkaupunkiseudulla tosiaan jo monesta paikasta, mutta Hangossa ja Karkkilassa olen joutunut palaamaan tyhjin käsin kotiin. Monessa paikassa tajonta kyllä kohenee kovaa vauhtia.

Selina kirjoitti...

Mutta pankojauhoja lukuun ottamatta tämä on siinäkin mielessä kiva ruoka, kun kaikki ainekset saa lähikaupasta.