torstai 30. tammikuuta 2014

Kaskinauriskeittoa, vuohenjuustomoussea ja piklattua nauristaNyt on kotimaisten juuresten ja keittojen aika. Miten hyvältä lautasellinen kaskinauriskeittoa maistuukaan kirpakassa pakkassäässä ulkoilun jälkeen tai sunnuntaipäivällisen alkuruokana.

Tuunasin Parasta maatiaisruokaa -kirjan kaskinauriskeittoreseptiä jääkaapin sisällön mukaan. Hienostunut ruoka arkipäivästyi aavistuksen, kun puolitin voin ja kerman määrän sekä korvasin sellerin perunalla. Lisukkeissa sen sijaan olin reseptiikalle uskollinen. 

Christer Lindgren on tehnyt Parasta maatiaisruokaa -kirjan yhdessä Mikko Kautton ja Hannu Heikkisen kanssa. Kirjassa on inspiroivia reseptejä ja mielenkiintoista tietoa vanhoista maatiaislajikkeistamme kyytöstä sitruunaomenaan ja kaskinauriiseen. Kunnia upeille maatiaisillemme ja Lindgrenille, joka on ansioituneesti tehnyt niitä tunnetuksi!

Naurista on tiettävästi viljelty ympäri Eurooppaa aina esihistoriallisista ajoista lähtien. Myös Suomesta on löydetty hiiltyneitä nauriin juuria, jotka lienevät ajalta ennen ajanlaskumme alkua. Sittemmin kotimainen kaskinauris eriytyi sukulaisistaan ja levisi arvostettuna lajikkeena aina Pohjois-Amerikkaa myöten.

Nauriskaski oli polttamalla viljelysmaaksi muutettua metsää, jonka tuhkaan nauriin siemenet kylvettiin. Syksyisin sato säilöttiin nauriskuoppiin. Kuoppa kaivettiin vettä keräämättömään maahan, jotta se pysyi sulana myös pakkassäässä. Sitten se vuorattiin sammalilla, havuilla, tuohella tai oljilla. Näin kuopatut juurekset auttoivat ihmisiä selviytymään niukkojen talvikausien yli. Henkensä pitimiksi ihmiset söivät maakuopassa kypsytettyjä makeita haudikkaita. 

Peruna syrjäytti nauriin syyttä suotta 1700- ja 1800-luvuilla. Sitä ennen nauris oli tärkein viljelykasvimme. Uuden maailman mukulan myötä se alennettiin rehukasviksi, mutta onneksi kaskinauriin geenit säilyivät. Niinpä siitä voi nyt keittää herkullista keittoa ja päivittää sen tähän päivään vuohenjuustomoussella. Mitähän esivanhempamme tästä ruoasta tuumisivat?

Kaskinauriskeittoa, vuohenjuustomoussea ja piklattua naurista

Kaskinauriskeitto

500 g kaskinaurista kuorittuna ja paloiteltuna
2 jauhoista perunaa kuorittuina ja paloiteltuina
1 salottisipuli silputtuna
100 g voita
vähän raastettua muskottipähkinää
8 dl kasvislientä
3 dl kuohukermaa
hienoa merisuolaa

Kuullota nauriit ja sipuli voissa hyvin. Lisää perunat. Raasta joukkoon vähän muskottipähkinää. Lisää liemi ja keitä, kunnes nauriit ja perunat ovat kypsiä. Lisää kerma ja kiehauta. Aja sileäksi tehosekoittimella. Lisää suolaa ja tarkista maku.

Viimeistele annokset vuohenjuustomoussella ja pikelöidyllä kaskinauriilla.


Vuohenjuustomousse

160 g Kolatun chèvreä
3 dl kuohukermaa
3 timjaminoksan lehdet

Kiehaua kerma ja timjami. Ota kattila pois liedeltä. Lisää kuorittu vuohenjuusto kerman joukkoon ja soseuta tehosekoittimessa. Paseeraa mousse vielä siivilän läpi. Anna moussen levätä jääkaapissa, kunnes se vähän jämähtää.

Pikkelöity kaskinauris

200 g kaskinaurista
2 dl vettä
1 dl väkiviinaetikkaa
3 dl sokeria
1 laakerinlehti
1 rosmarininoksa

rypsiöljyä
suolaa

Kuori ja kuutioi nauris pieneksi. Ryöppää nauriskuutiot suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja jäähdytä.

Mittaa vesi, etikka, sokeri ja mausteet kattilaan. Keitä, kunnes sokeri sulaa. Jäähdytä liemi.

Lisää ryöpätyt kaskinauriit jäähtyneeseen liemeen. Peitä astia huolellisesti. Anna nauriiden maustua kylmässä yön yli.

Siivilöin nauriit pois liemestä ennen esille laittamista. Lisää pieni loraus hyvää rypsiöljyä ja tarvittaessa suolaa.
Ei kommentteja: