torstai 29. marraskuuta 2012

Bostonkakkua talvipäivän iloksi


Tänä vuonna kaamos on tehnyt minusta pullahiiren. Voisin syödä korvapuusteja vaikka päivittäin. Yleensä turvaudun pulla-asioissa leipomoiden valikoimiin. Pullan leipominen on nimittäin taitolaji, jota en täysin hallitse. Selailin jokin aika sitten Hans Välimäen ja Vesa Parviaisen P.S.-keittokirjaa, eikä bostonkakkuresepti jättänyt minua rauhaan ennen kuin leivoin sitä. Kirjan pullataikinaresepti toimi, joskin siitä tuli niin löysää, että siihen oli lisättävä jauhoja. Myös täytteitä annostelin ohjetta runsaammalla kädellä ja kuorrutukseen käytin valkosuklaan sijasta tummaa suklaata. Lopputulos tyydytti pullanhimoni täydellisesti. Ohje on sovellukseni kirjan reseptistä.

Bostonkakku

Pullataikina:

5 dl vettä
2 tl suolaa
2 dl sokeria
1 tl kardemummaa
paketti (50 g) hiivaa
2 kananmunaa
1,6 - 1,7 l vehnäjauhoja
200 g sulatettua voita

Täyte

100 g pehmeää voita
3 dl omenasosetta
4 rkl fariinisokeria
2 rkl kanelia
3 rkl rusinoita, joita on keitetty pari minuuttia veden, sokerin ja konjakkitilkan kanssa.
4 rkl paahdettuja mantelilastuja

1 kananmuna voiteluun

Kuorrutus

0,5 dl kermaa
100 g tummaa suklaata
vähän raastettua luomuappelsiinin kuorta


Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri ja kardemumma. Lisää kananmunat ja jauhot. Vaivaa taikinaa yleiskoneella kahdeksan minuuttia. Lisää sulatettu voi ja jatka vaivaamista vielä kolme minuuttia. Anna taikinan levätä liinan alla parikymmentä minuuttia

Kauli pullataikina ohueksi levyksi. Levitä taikinan päälle voi, omenasose, fariinisokeri, rusinat ja mantelilastut. Kääri levy rullalle. Leikkaa viipaleiksi ja aseta ne voideltuun irtopohjavuokaan leikkuupinta ylöspäin. Kohota kakku ja voitele se kananmunalla. Ripottele pinnalle paahdettuja mantelilastuja. Paista 225-asteisessa uunissa n. 20  minuuttia. Jäähdytä.

Kieheuta kerma ja lisää joukkoon suklaa sekä appelsiininkuoriraaste. Koristele kakku jäähtyneellä kuorrutteella. Ripottele kakun pinnalle vielä tomusokeria tiheän siivilän läpi.
.



Ei kommentteja: