torstai 2. elokuuta 2012

Vaapukka-aikaan



En tiedä mitään sievempää 
kuin vattumadon talo.
Punaiset seinät siellä on
ja katto, ja punainen valo.

Punaisen ikkunaruudun takaa
punaiseen kamariin paistaa.
Vattumato sohvalla istuu
ja punaista puuroa maistaa.

Kukapa voisi kuvitella 
herkkuja ruokapöydän!
- Minäkin muutan vaapukkataloon,
kun tarpeeksi suuren löydän

(Marjatta Kureniemi)

Nyt niitä taas saa, vadelmia, vattuja, vaapukoita, villinä varttuneita ja puutarhassa kasvaneita. Ne ovat parhaimmillaan juuri nyt, joten nyt niitä on myös syötävä mahdollisimman paljon ja säilöttävä muutama rasiallinen talven varalle.

Vadelma-smulpaj, eli murupiirakka, maistuu minusta kotoisalta, sillä äitini tekee sitä usein. Tätä herkkua on helppo valmistaa talvellakin, vaikka ei olisikaan pakastanut kotimaisia vadelmia. Kaupan pakastevadelmatkin nimittäin kelpaavat tähän.

Smulpaj on älyttömän simppeli herkku. Sokeroitujen vadelmien päälle valmistetaan voista, jauhoista ja mantelimassasta murumainen seos, ja piirakka viimeistellään rouhituilla hasselpähkinöillä. Vaniljajäätelö tai kermavaahto kruunaa makunautinnon. Lisäksi piirakka on yhtä hyvää seuraavanakin päivänä.

Vadelma-smulpaj

125-150 g voita
1 rkl sokeria
4-5 dl vehnäjauhoja
pötkö mantelimassaa

n. 400 g vadelmia
sokeria

rouhittuja hasselpähkinöitä

Nypi voi, sokeri, jauhot ja mantelimassa kulhossa murumaiseksi seokseksi. Laita sokeroidut marjat piirakkavuokaan. Peitä marjat murutaikinalla. Sirottele päälle rouhittuja hasselpähkinöitä.

Kypsennä ensin 200-asteisessa uunissa 5 minuuttia. Laske uunin lämpötila 150 asteeseen ja jatka kypsennystä vielä 25-30 minuuttia. Jos pähkinät meinaavat kärähtää, laita folio päälle.

Tarjoa vaniljajäätelön tai kermavaahdon kera.

2 kommenttia:

Paula kirjoitti...

Ai ai, tämä onkin varmaan ihanaa. Tykkään niin mantelimassasta. Varmaan toimii niin erilaisilla marjoilla kuin myös hedelmillä.
Arvostan myös blogisi kauniita kuvia :)
t. vasta blogiisi eksynyt

Selina kirjoitti...

Tämä todella toimii kaikenlaisilla marjoilla, viinimarjoilla, mustikoilla, puolukoilla, karviaisilla... Omenoista olen tätä joskus tehnyt, mutta muuten en olekaan hedelmiä kokeillut, täytyypä siis testata! Kivaa, jos tykkäät blogistani!