keskiviikko 15. elokuuta 2012

Marenkia, marjoja ja mascarponeaMieheni on perso marengille. Ranskassa hän ampaisee aina lähimpään boulangeriehin ostamaan pussillisen päältä rapeita ja sisältä tahmieta marenkeja. Niinpä marengista, marjoista ja mascarpone-vaahdosta kasattu "kakku" oli omiaan juhlistamaan hänen taannoista syntymäpäiväänsä. 

Marengin valmistin tomusokeripaketin kyljessä olevan ohjeen mukaan. Saadakseni kaksi samankokoista marenkilevyä, piirsin leivinpaperille kattilankantta muottina käyttäen kaksi isoa ympyrää, jotka täytin marenkimassalla. Kahden marenkilevyn väliin levitin mascarpone-vaahtoa ja runsaasti marjoja. Myös päälle kasasin marjoja yllin kyllin. Kuten näkyy, valmis tuotos oli pikemminkin keko kuin kakku, vieläpä kun pienet sormet olivat käyneet murtamassa marengin paloja sieltä täältä. Marenkipersous kulkee näemmä suvussa.

Synttärikeko marengista, marjoista ja mascarpone-juustosta

Marengit (kaksi isoa levyä)

3 kananmunaa
1/2 tl (luomu)sitruunan mehua
1 1/4 dl tomusokeria
1 dl Siro-sokeria (erityishienoa sokeria)
1 tl perunajauhoja

Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset, sitruunamehu ja sokerit kovaksi vaahdoksi. Lisää perunajauhot vatkauksen loppuvaiheessa. Piirrä kahdelle leivinpaperille esim. kattilan kantta apuna käyttäen iso ympyrä (yhteensä siis kaksi ympyrää). Täytä ympyrät marenkimassalla pursottaen. Kypsennä 100-asteisessa uunissa 60 minuuttia. Alenna lämpö 50 asteeseen ja jatka kypsennystä toiset 60 minuuttia. Sammuta uuni, raota luukkua ja anna marenkien kuivua uunissa yön yli. Itselläni on kiertoilmauuni ja ainakin sillä kahden pellillisen paistaminen sujui samanaikaisesti.

Mascarpone-vaahto

400 g mascarpone-juustoa
4 dl (luomu)vispikermaa
6 rkl  tomusokeria (tai maun mukaan)
1 vaniljatangon siemenet
1 tl luomusitruunan mehua

Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista tuorejuusto ja sekoita joukkoon sokeri ja vaniljatangon sisältä raaputetut siemenet sekä sitruunamehu. Yhdistä kerma ja tuorejuustoseos keskenään varovasti käännellen.

Kasaa marenkilevyjen väliin mascarpone-vaahtoa ja runsaasti marjoja (minulla oli kotimaisia pensasmustikoita ja vadelmia). Ripottele reilusti  marjoja myös kakun päälle. 


Ei kommentteja: