keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Kukkaniityn satoa - voikukannuppukaprikset


Villivihannesinnostus leviää tänä keväänä kulovalkean tavoin. Facebookissa hehkutetaan kilvan villivihannessaaliita ja vertaillaan erilaisia reseptejä. Ajan henki on jännä juttu: vaikka suvussani on syöty villivihanneksia niin kauan kuin muistan, olen parin viime vuoden kuluessa itsekin toden teolla hurahtanut villivihanneksiin. Nyt niiden sesonki on parhaimmillaan ja parin viikon aikana olenkin kokannut luonnon antimista yhtä sun toista.

Viikonloppuna keräsin lapseni kanssa voikukannuppuja keltaisenaan kukkivalta niityltä. Saaliistamme valmistin voikukannuppukapriksia. Paras nuppusesonki on jo takanapäin, mutta näin runsailta apajilta niitä löytyi edelleen yllin kyllin. 

Maistoin juuri tuotoksiani - nämä korvaavat kaprikset kesän salaateissani.


Voikukka on monikäyttöinen kasvi, sillä lehtien ja nuppujen lisäksi myös sen auenneet kukat ovat syötäviä. Italialaisessa ja kreikkalaisessa keittiössä voikukka on suosittu raaka-aine. Keski-Euroopassa voikukan lehtiä taas viljellään samaan tapaan kuin valkoista parsaa: pimeässä mullan alla. Näin lehtien kitkeryys vähenee. Villivoikukista kannatta käyttää nuoria lehtiä, jotka ovat vähiten kitkeriä.Kerää "kapriksia" varten mehdollisimman kiinteitä nuppuja.


 Voikukannuppukaprikset

n. 5 dl kiinteitä voikukannuppuja

Liemi

1 3/4 dl vettä
1 1/4 dl väkiviinaetikkaa
2 rkl hunajaa
1 1/2 tl suolaa

Huuhtele voikukannuput ja laita ne kiehuvaan veteen. Ryöppää nuppuja kaksi minuuttia. Jäähdytä nuput kylmän veden alla. Sekoita liemen ainekset ja kiehauta. Hunajan ja suolan tulee liueta nesteeseen. Purkita voikukannuput ja kaada kuuma liemi niiden päälle. Anna jäähtyä. Säilytä jääkaapissa. Anna makujen tekeytyä pari päivää ennen "kapristen" käyttöä.


Ei kommentteja: