keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Vappupäivän burgerit romesco-kastikkeella






Romesco-kastikkeella ryyditetyt burgerit kuuluvat Espanjan lomiemme vakioruokiin. Nytkin niitä oli siis tehtävä. Nämä herkulliset hampurilaiset ovat kaukana autokaistojen mössöpurilaisista. Leipänä käytän chapataa tai jotain muuta hyvää vaaleaa leipää, väliin laitan tuoreita kasviksia ja hyvästä jauhelihasta valmistetun pihvin sekä espanjalaista lampaanmaitojuustoa. Koko komeuden kruunaa itse valmistettu romesco-kastike, johon savustettu paprikajauhe antaa oman säväyksensä.

Vappu oli mielestäni oivallinen päivä valmistaa näitä hampurilaisia. Muutaman sadepäivän jälkeen aurinko paistoi ja grilli kuumeni pihalla. Mikä parasta, näitä syödessäni sain loman ekat pisamat.

Burgerit 4:lle

600 g (luomu) naudan jauhelihaa (riittävän rasvaista!)
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä

4 palaa chapata-leipää (pitkittäin halkaistuna siten, että kussakin palassa on "hattu" ja "pohja")
4 viipaletta espanjalaista lampaanmaitojuustoa (esim. Manchego)
rapeaa salaattia
makeaa sipulia
vihreää paprikaa
(dijon-sinappia)

Romesco-kastike
2 punaista paprikaa
2 tomaattia
4 valkosipulinkynttä
n. 2,5 dl paahdettuja manteleita
4 rkl punaviinietikkaa
1 tl savustettua paprikajauhetta
3 tl paprikajauhetta
1 tl cayennepippuria (tai maun mukaan)
1 1/4 dl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä

Aloita romesco-katikkeen valmistamisella.

Halkaise paprikat pitkittäin ja poista niistä kannat ja siemenet. Halkaise tomaatit. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Aseta paprikat ja tomaatit uuninpellille leikkuupinta alaspäin ja paahda niitä grillivatsuksen alla, kunnes niiden kuori mustuu ja alkaa kupruilla. Laita paahdetut kasvikset kulhoon ja peitä se kelmulla. Jäähdytä. Kuori jäähtyneet vihannekset ja poista tomaateista siemenet.

Paahda mantelit paistinpannulla kullanruskeiksi. Laita valkosipulit, paprikajauheet, viinietikka ja mantelit monitoimikoneeseen. Jauha tahnaksi. Lisää paloitellut paprikat ja tomaatit sekä cayennepippuri. Jauha tasaiseksi.Lisää oliiviöljy massan joukkoon vähitellen koneen pyöriessä. Sekoita tasaiseksi tahnaksi. Mausta suolalla ja lisää tarvittaessa cayennepippuria ja viinietikkaa.

Sekoita jauhelihaan suola ja mustapippuri. Anna massan levähtää hetki ja muotoile pihveiksi. Paloittele vihannekset haluamasi muotoisiksi. Kuumenna grilli. Grillaa jauhelihapihvit haluamasi kypsyisiksi. Laita juustoviipaleet kypsennyksen loppuvaiheessa pihvien päälle, jotta ne sulavat. Ota leipiin väri grillissä. Voitele leipien pinta dijon-sinapilla. Kokoa leivistä, piveistä, vihanneksista ja romesco-kastikkeesta burgereita. Tarjoa lisänä esim. salaattia.

Ei kommentteja: