sunnuntai 7. toukokuuta 2017

Kesäretket mielessäin - raikas & tulinen nuudelisalaatti & maapähkinäkastike (GF, V)

aasialainen nuudelisalaatti, aasialainen salaatti, thaimaalainen salaatti, maapähkinädippi, sataykastike

Tuskin koskaan on kevät on tuntunut näin ihanalta. Kaaduin pääsiäisenä sängyn pohjalle ja siellä pysyin yli kaksi viikkoa megaflunssan ja sen jälkitaudin kourissa. Tällä viikolla nousin viimein jaloilleni, ja vaikka olo on yhä nuutunut ja sairastelun vuoksi kasaantuneet työt painavat päälle, antaa kevätaurinko valtavasti lisäenergiaa.

Sitä mukaa kun olo kohenee, alan jälleen innostua myös ruoanlaitosta. Katselimme lasten kanssa koneelta viime kesän saarikuvia. Herkkusuukuopukseni fiilisteli erityisesti piknikkuvia, joista hän bongasi myös yhden viime kesän lempiruoistaan: aasialaisen nuudelisalaatin maapähkinä-kookoskastikkeen kera. Poikanen esitti oitis päivällistoiveen, jonka toteutin ilomielin. Annostaan mutustellessaan hän toisteli moneen otteeseen, kuinka "ihanan kesäiseltä ja raikkaalta" ruoka maistuikaan.

Viime kesän retket muistuivat mieleeni jo muutama viikko sitten What's Cooking Helsingissä, kun Jenni ja Saara kokkasivat vähän vastaavanlaista salaattia, jonka päälle he paistoivat rapsakaa tofua. Mekin syömme salaattimme usein tofun kanssa. Rapeaksi paistettu tofu on superhyvää, mutta piknikille pakkaan salaatin kylkiäiseksi usein mukaan pehmeää silkentofua, joka ajaa retkiolosuhteissa asiansa. Salaatti maistuu hyvin myös sellaisenaan tai vaikkapa paistetun tempehin tai katkarapujen kera.

Tuskin maltan odottaa, että saan jälleen nauttia tätä kuumalla silokalliolla istuen, avomerelle tuijotellen. Sitä joudun kuitenkin vielä tovin odottamaan, sillä  ensi viikoksi on jälleen luvattu viileää kevätsäätä. Onneksi tämän salaatin voimin voi virittäytyä kesätunnelmaan myös kaupunkiolosuhteissa, jopa räntäsateen sattuessa. 

P.S. Tämän salaatin voimin juhlittiin viime kesänä myös mieheni nelikymppisiä. Rapeaan salaatinlehteen kääräistynä se on oivallista bileruokaa.


raikas nuudelisalaatti, kasvis-nuudelisalaatti, maapähkinäkookoskastike, aasialainen salaatinkastike

Raikas & tulinen aasialainen nuudelisalaatti & maapähkinäkastike (neljälle)

Nuudelisalaatti

1 pkt (250g) vermicelliä eli ohutta riisinuudelia
kiehuvaa vettä
1 nippu retiisejä ohueksi suikaloituina
3 porkkanaa ohueksi suikaloituina
4 kevätsipulinvartta silputtuna (tai kesäsipulinvarsia)
1 kurkku
1 ruukku korianteria
1 ruukku minttua
2 rkl tamaria 
1 rkl kookossokeria
1 punainen chili hienonnettuna, siemenet poistettuna
1-2 (luomu)limen mehu

Maapähkinävoikastike

1 dl maapähkinävoita (tai mantelivoita)
1 tlk kookosmaitoa
2 rkl tamaria tai maun mukaan
2 (luomu)limen mehu
1-2 sitruunaruohonvartta hienonnettuna
1 rkl kookossokeria
2 valkospipulinkynttä
1 chili hienonnettuna, siemenet poistettuna
parin sentin pala (luomu)inkivääriä raastettuna 


Lisäksi
esim. tofua tai tempehiä

Laita riisinuudelit isoon kulhoon. Kaada keitetty vesi nuudeleiden päälle. Anna nuudeleiden seistä kuumassa vedessä 3 minuuttia (tai pakkauksen ohjeen mukaan). Kaada nuudelit lävikköön ja jäähdytä ne juoksevan kylmän veden alla. Valuta nuudelit.

Yhdistä tamari, limenmehu, kookossokeri ja hienonnettu chili kastikkeeksi pienessä kulhossa. Kaada valutetut riisinuudelit isoon kulhoon. Kaada kastike nuudeleiden päälle. Halkaise kurkku pitkittäin. Kaavi siemenet pois lusikalla. Leikkaa kurkku puolikuun mallisiksi paloiksi. Yhdistä kurkkuviipaleet, kevätsipuli, retiisiviipaleet ja porkkanasuikaleet sekä hienonnetut yrtit nuudeleiden joukkoon.

Valmista maapähkinäkastike. Yhdistä kaikki ainekset blenderin kannussa tai sauvasekoittimen kulhossa. Aja tasaiseksi. Tarkista maku, lisää tarvittaessa tamaria tai suolaa.

Tarjoa salaatti maapähkinäkastikkeen kera. Halutessasi voit tarjota nuudelisalaatin kanssa myös esimerkiksi tofua tai tempehiä.








Ei kommentteja: