Hylkäsin gluteenin lääkärin määräyksestä muutama kuukausi
sitten. Yli 100-vuotias leipäjuuri on yksi kallisarvoisimmista
ruoka-aarteistani, joten voitte arvata, että hyvästien heittäminen leivälle oli
haikeaa. Toisaalta olen kuitenkin sopeutunut uuteen elämään helposti – jos
vaihtoehtona on särkevät nivelet ja kovat ylävatsakivut, elän mieluummin vailla
tiettyjä suun iloja.
En ole innostunut korvikeruoista, siis sellaisista ruoista
jotka yrittävät esittää jotakin mitä ne eivät oikeasti ole. Eli en oikein
innostu erilaisista tärkkelyksistä leivotuista leivän kaltaisista tuotteista
(sitä paitsi puhdistettu vehnätärkkelys ei sekään sovi minulle). Niiden sijaan
syön ”leipiä”, jotka ovat rehellisesti sitä mitä ne ovat. Tattarinäkkäri kuuluu
esimerkiksi nykyään leipälaatikkoni vakiovarustukseen.
Pidän myös mantelileivästä ja viimein leivoin sitä myös
itse. Leipomisen suuntaviivat hahmottuivat tämän reseptin avulla, joskin
muokkasin sitä aikalailla vähentämällä kananmunien määrää ja lisäämällä
joukkoon myös kaurajauhoja.
Mantelileivän voimin on ollut ihana aloittaa ensimmäiset
loma-aamut täällä Espanjan talolla tuuhean viiniköynnöksen varjossa.
Manteli-kauraleipä
5 kananmunaa
1,5 dl oliiviöljyä
6 dl mantelijauhoa
1,5 dl kaurajauhoa
1 rkl ruokasoodaa
1,5 tl suolaa
Vuoraa suorakaiteen muotoinen leipävuoka leivinpaperilla. Kuumenna
uuni 200-asteiseksi. Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Vatkaa munat kuohkeaksi ja
kevyeksi vaahdoksi (tämä vie n. 5 minuuttia). Lisää öljy kananmunien joukkoon
vatkauksen loppuvaiheessa. Lisää kuivat aineet kananmuna-öljyseoksen joukkoon. Kaada
taikina leipävuokaan. Paista uunin keskitasolla 35-45 minuuttia. Anna leivän jäähtyä
vuoassaan kokonaan ennen kuin irrotat sen siitä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti