Kun Kira kirjoitti vähän aikaa sitten blogissaan, että
jokaisessa itseään kunnioittavassa blogissa on kokattu shakshukaa, havahduin. Tykkään todella
paljon tuosta pohjois-afrikkalaisesta kananmunaruoasta, joka on Israelissa
suosittu aamiaisruoasta, mutta jostakin syystä resepti ei kuitenkaan ole koskaan
päätynyt blogiin asti - nyt on siis viimein aika korjata tilanne.
Shakshukan juju on aromikkaassa ja mausteisessa
tomaattikastikkeessa, jonka päälle kananmunat hyydytetään. Viimeksi eilen
tarjosin sitä brunssilla ystävillemme, jotka lomailevat lähellämme ja tulivat
iloksemme meille yökylään. Mielestäni shakshuka on parhaimmillaan juuri
brunssipöydässä tai myöhäisellä viikonloppuaamiaisella. Miten hauskaa onkaan kantaa suuri, herkullisen tuoksuinen ja höyryävän kuuma pannu pöytään.
Shakshuka on niitä ruokia, joista on olemassa lukuisia
versioita. Halutessaan siihen voi lisätä vaikkapa fetaa tai chorizoa, mutta
tässä reseptissä olen pitäytynyt perusasioiden äärellä. Harissan ystävänä tarjoan shakshukan kanssa
aina omatekoista harissaa, joka vie sapuskan seuraavalle tasolle. Lisäksi
maustan shakshukani Ottolenghin reseptin innoittamana aina myös hyppysellisellä
sahramia.
Shakshuka
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
2 punaista paprikaa suikaloituina
6 kypsää tomaattia kuutioituna, kannat poistettuna
oliiviöljyä
2 rkl kookossokeria
1 tl jeeraa
hyppysellinen sahramin luotteja
1 rkl paprikajauhetta
hienoa merisuolaa
lehtipersiljaa hienonnettuna
6 kananmunaa
Lisäksi harissaa, jonka reseptin löytyy täältä
Laita sahramin luotit kulhoon ja kaada niiden päälle vähän
kuumaa vettä. Suikaloi sipulit ohuiksi suikaleiksi. Hienonna valkosipulit.
Kuullota sipulisuikaleet pehmeäksi öljyssä. Lisää kookossokeri ja jatka
kypsentämistä pari minuuttia. Lisää jeera ja paprikajauhe. Jatka kypsentämistä hetki. Lisää paprikat ja
paista niitä viitisen minuuttia. Lisää tomaatit ja sahrami liotusvesineen. Anna
porista liedellä n.20 minuuttia tai kunnes tomaateista alkaa muodostua kastike.
Tee paprika-tomaattipaistokseen kuusi koloa kananmunia varten. Riko kananmunat koloihin. Jatka kypsentämistä, kunnes
kananmunat ovat hyytyneet. Viimeistele hienonnetulla lehtipersiljalla.
2 kommenttia:
Shakshuka on niiiiin hyvää! Erityisesti innostuin tuosta linkkaamastasi harissaohjeesta. Olisin tarvinnut sen eräänä päivänä, kun en löytänyt kaupasta valmista harissaa :) Miten en hoksannut, että voihan sen tehdä itsekin???
En ole muuten vielä tavannut ketään joka ei tykkäisi shakshukasta... Itsetehty harissa on ihan huippua, usein parempaa kuin kaupan versiot, joten kannattaa kyllä kokeilla sitä! :)
Lähetä kommentti